SUZE Đoković nakon slavlja poslao poruku: Ne dozvolite da vam netko uzme snove

Novak Đoković Australian open 2023 pehar
AFP

Novak Đoković je kralj Australian opena i kralj tenisa! Osvojio je svoj jubilarni 10. Australian open i 22. Grand slam trofej pobjedom u finalu protiv Stefanosa Tsitsipasa sa 3:0.

Poslije meča, Novak se slomio kao nikada do sada, briznuo je u plač kakav nismo vidjeli od njega kada god je osvajao Grand slam titule, ili gubio finala, kao što je recimo bio slučaj u finalu Australian opena protiv Danila Medvedeva 2021. godine.

Ali, ova titula je za Novaka imala poseban značaj, naročito poslije svega što je prošao prošle godine, kada je tretiran poput kriminalca, zatočen u hotelu za migrante, a potom i prognan, piše Telegraf. Novaku je trofej uručio legendarni Ken Rosewall, koji je na ceremoniju izašao sa specijalnom trenirkom na kojoj je bio broj od 22. titule sa Grand slama.

Tsitsipas se najprije obratio i imao riječi za divljenje, rekavši da je Novak najveći koji je ikada držao reket, a potom je Novak održao dug govor, ali govor o kojem će se dugo pričati. Za pamćenje, iz dubine duše.

Imao je gospodske riječi o rivalu, onda i o Srbiji i Grčkoj, o snovima malih dječaka, o tome kako je ovaj teren poseban za njega, ali i da je ovo jedna od najvećih pobjeda u njegovoj karijeri s obzirom na sve što je prošao posljednjih pet tjedana u Australiji.

"Prvo moram reći dirnut sam riječima Stefanosa, veliko ti hvala na svom tom poštovanju i lijepim riječima, cijenim to i mislim da se obojica možemo složiti da smo na terenu veliki rivali, ali ne znači da se ne trebamo izvan terena poštovati i priznati naporan rad drugih. Ovo sigurno nije tvoje posljednje GS finale, imaš više vremena od mene, čestitam i tvom timu, ti si jedan od najprofesionalnijih tenisača na touru, jedan od najzanimljivijih momaka, izuzetno si interesantna osoba.

Volio bih završiti i komentirati nešto vezano za Grčku i Srbiju, mi smo dvije male zemlje koje nemamo tenisku tradiciju, nismo imali velike igrače koji su dolazili do ovih visina, mislim da je poruka za bilo kojeg mladog tenisača, koji su gledali ovo finale, rekao bih im sanjajte veliko, ne dozvolite da vam nitko oduzme snove, nebitno odakle dolazite. Ja mislim da što ste u većem minusu, što imate gore djetinjstvo, da postajete snažniji. Stefanos i ja smo dokaz toga", rekao je Đoković.

"Nemojte pustiti da vam netko oduzme san, zalijevajte ga kao što zalijevate cvijeće, čak i ako nađete jednu osobu koja će prihvatiti vaš san, sanjajte veliko jer možete uspjeti. Kakvo putovanje je ovo bilo za moju obitelj i mene.

Ništa ne prihvatam zdravo za gotovo, znam da prihvatate moj karakter, cijenim ljubav i podršku koju dobivam. Zašto se smiješ Gorane, nećete mi oprostiti šta sam vam sve radio ovih godina. Ovaj trofej je vaš koliko i moj, hvala vam iz dubine duše.

Želim se zahvaliti svima koji su uradili da se osjetim dobrodošlim, postoji razlog zašto najbolji tenis igram ovdje, ispred legendarnog Roda Lavera, hvala vam što ste prisutni ovdje.

Trudim se da se uštinem, znam da je dug govor, ali moram ovo kazati, samo moja obitelj zna kroz šta sam prošao proteklih pet tjedana, ovo je najveća pobjeda u mom životu, s obzirom na okolnosti. Hvala organizatorima, volonterima, Craig je bio od velike pomoći, hvala ti što si učinio da se osjećam kao kod kuće. Bile su rekordne brojke, hvala vam na podršci, nadam se da se vidimo i sljedeće godine".