SUPER TIE-BREAK ODLUČIO POBJEDNIKA Pavić i Mektić olimpijski pobjednici, Dodigu i Čiliću srebro

Olimpijske igre, Ivan Dodig, Marin Čilić, Mate Pavić , Nikola Mektić
Mike Segar

Mate Pavić i Nikola Mektić olimpijski su pobjednici, a Ivan Dodig i Marin Čilić osvojili su srebro. U finalu je bilo 6:4, 3:6, 10:6 za Mektića i Pavića, ali ovo je povijesni uspjeh za hrvatski sport. Prošlo je 113 godina otkad su zadnji put i zlato i srebro u muškim teniskim parovima uzeli tenisači iz iste zemlje.

Super tie-break odlučio pobjednika

Mektić i Pavić nisu mogli bolje otvoriti susret. Već u prvom gemu iskoristili su malenu nesigurnost Marina Čilića na servisu i osigurali si break prednosti. Do kraja seta su tu prednost i sačuvali bez da su dopustili svojim suparnicima ijednu šansu za break. S druge strane, Čilić i Dodig suočili su se s čak šest break lopti, od kojih su uspjeli obraniti pet, ali ova jedna koju nisu je presudila prvi set, prenosi Index.

Olimpijske igre,Ivan Dodig,Marin Čilić,Mate Pavić ,Nikola Mektić

Drugi set bio je mnogo izjednačeniji te su Čilić i Dodig podigli razinu servisa, da bi se u šestom gemu vratili nakon Mektićevih i Pavićevih 30:0 i ostvarili break. Bio je to prvi put na olimpijskom turniru da su Mektić i Pavić izgubili svoj servis, a Čilić i Dodig su prednost zadržali do kraja seta.

Odluka je pala u super tie-breaku koji su Mektić i Pavić otvorili s furioznih 6:0. Čilić i Dodig uspjeli su se približiti na 8:6, ali najbolji teniski par svijeta uzeo je iduća dva poena za zlato na Olimpijskim igrama.

Dominacija Mektića i Pavića, veliki uspjeh za Čilića i Dodiga

Olimpijske igre,Ivan Dodig,Marin Čilić,Mate Pavić ,Nikola Mektić

Nakon osam osvojenih ATP turnira u svojoj prvoj zajedničkoj sezoni, od kojih je najznačajniji Wimbledon, Nikola Mektić i Mate Pavić okitili su se titulom olimpijskih pobjednika i opravdali status prvog nositelja. Čilić i Dodig nisu bili nositelji pa je njihovo srebro malo iznenađenje, ali još u Davis Cupu su pokazali da su odličan par i da mogu pobjeđivati i najuigranije svjetske parove.

Tako su i službeno osvojene četvrta i peta medalja u povijesti hrvatskog tenisa na Olimpijskim igrama. Prve dvije osvojene su 1992. u Barceloni, kada je Goran Ivanišević bio brončani u singlu te u paru s Goranom Prpićem. Mario Ančić i Ivan Ljubičić su 2004. u Ateni također uzeli broncu.

Hrvatska je sada na šest medalja u Tokiju. Zlata su uzeli Matea Jelić, Martin i Valent Sinković te Nikola Mektić i Mate Pavić. Ivan Dodig i Marin Čilić prvi su srebreni hrvatski sportaši iz Tokija, a Toni Kanaet i Damir Martin osvojili su broncu.