STIGAO FEDERERA I NADALA Novak Đoković osvojio Wimbledon

Novak Đoković
Reuters

Pobjedom protiv Talijana Mattea Berrettinija u finalu Wimbledona, srpski tenisač Novak Đoković je osvojio 20. Grand Slam turnir u karijeri dostigavši Švicarca Rogera Federera i Španjolca Rafaela Nadala koji su također slavili po 20 puta na četiri najveća svjetska turnira.

Đokoviću je to bio šesti naslov u Wimbledonu, devet puta je pobijedio na Australian Openu, tri puta na US Openu, a dva puta na Roland Garrosu.

Federer također ima 20 Gland Slam naslova - osam puta je pobijedio u Wimbledonu, šest puta na Australian Openu, pet puta na US Openu, a jednom na Roland Garrosu.

Nadal je od 20 naslova čak 13 puta slavio na Roland Garrosu, četiri puta na US Openu, dva puta u Wimbledonu, a jednom na Australian Openu.

Iza njih se nalazi Amerkanac Pete Sampras sa 14 Grand Slam naslova, Australac Roy Emerson je osvojio 12, njegov sunarodnjak Rod Laver 11, koliko ima i Šveđanin Bjorn Borg.

Na listi pojedinačnih osvajača Grand Slam naslova nalaze se i dva hrvatska tenisača i jedna tenisačica.

Goran Ivanišević je 2001. osvojio Wimbledon, Marin Čilić je 2014. pobijedio na US Openu, dok je Iva Majoli osvojila Roland Garros 1997.

OSVAJAČI GRAND SLAM NASLOVA

20 - Roger Federer (Švi), Rafael Nadal (Špa), Novak Đoković (Srbb)
14 - Pete Sampras (SAD)
12 - Roy Emerson (Aus)
11 - Rod Laver (Aus), Bjorn Borg (11)
10 - Bill Tilden (SAD)
 8 - Fred Perry (VB), Jimmy Connors (SAD), Ivan Lendl (ČSSR), Andre Agassi (SAD), Ken Rosewall (Aus)...