NOVE TEHNOLOGIJE Za dvije godine tenis će se igrati bez linijskih sudaca

Tenis loptica linija
Ilustracija

Iz ATP-a objavili su povijesnu odluku: od 2025. godine linijski suci će na svim turnirmia postati prošlost. Naime, ubuduće će odluke je li loptica unutar terena ili ne na svim podlogama donositi računalo, odnosno tehnologija po imenu Electronic Calling Live (ELC).

Takav potez trebao bi popraviti točnost sudačkih odluka na svim podlogama, objasnili su iz ATP Toura, a odluka je donijeta nakon opsežnog istraživanja u kojem su sudjelovali i navijači, prenosi 'Jutarnji list'.

"Ovo je povijesni trenutak u našem sportu, a odluka nije donijeta bez pažljivog razmišljanja. Tradicija je teniska jezgra i linijski suci odigrali su važnu ulogu tijekom godina. Ali mi imamo odgovornost prihvatiti inovacije i nove tehnologije, a naš sport zaslužuje najtočnije moguće suđenje. Zato smo oduševljeni što ćemo moći sprovesti inovaciju na cijeli Tour počevši od 2025. godine", rekao je predsjednik ATP Toura Andrea Gaudenzi.

ELC Live je prvi put testiran 2017. godine u Milanu, a posljednjih je godina korišten sporadično na pojedinim turnirima. Nakon obavljenih testiranja njegova je primjena odobrena za tvrde i travnate podloge, dok su za zemljane podloge posljednja testiranja u tijeku.