Nakon blamaže u Beču prosvjedovao Slovenski teniski savez

Slovenski teniski savez, Beč

Slovenski teniski savez prosvjedovao je kod organizatora teniskog turnira  Erste Bank Open u Beču i zatražio ispriku jer su kod nastupa najbolje plasiranog slovenskog tenisača Aljaža Bedenea, umjesto slovenske zastave prikazali onu koju su u 2. svjetskom ratu koristili slovenski domobrani.

U zahtjevu za ispriku i pojašnjenje organizatora kako je do toga došlo navodi se da se na velikom ekranu u dvorani prilikom igre Bedenea protiv Gaela Monfilsa u četvrtfinalu, koju je francuski tenisač dobio sa 7:5 i 6:1, pojavila zastava slovenskih domobrana, kolaborantske vojske koja se u Sloveniji tijekom 2. svjetskog rata borila na strani okupatora, protiv partizana. Također, navodi se da je riječ o gafu, a možda i "provokaciji" te da se radi o izuzetno gruboj i neprihvatljivoj ignoranciji organizatora, prenijeli su slovenski mediji.

https://twitter.com/Markohrastar/status/1187798266102108163?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1187798266102108163&ref_url=https%3A%2F%2Fsport.hrt.hr%2F553967%2Fnakon-blamaze-u-becu-prosvjedovao-slovenski-teniski-savez

Slovenska državna zastava od 1991. je bijelo-plavo-crvena trobojnica s državnim grbom na lijevoj strani, dok je na bečkom turniru organizator upotrijebio trobojnicu s istim rasporedom boja, ali s jednoglavim orlom raširenih krila na plavom polju, kakvu su koristili domobrani, formacija koja je početkom rata počela djelovati kao "seoske straže" za obranu od partizana, a poslije prerasla u "Slovensko domobranstvo", koje je vodio Leon Rupnik, a koje su naoružali Nijemci za borbu protiv partizana.

Računa se da su saveznici pred kraj rata iz južne Austrije, iz logora u koje su saveznici smjestili izbjegle pripadnike poraženih vojski i izbjegle civile, u Jugoslaviju vratili i oko 12 tisuća domobrana, koji su većinom odmah nakon rata pobijeni u masovnim egzekucijama.