Sve počelo s "ubij četnika, Turčina, ustašu"

Na početku zajedničke Premijer lige BiH počelo je s "nož, žica, Srebrenica" i "ubij Turčina, četnika ili ustašu", ovisi tko navija i protiv koga. Sve se potom nastavilo paljenjem zastava. Kako su se međunacionalne strasti počele smirivati, tako je na gostovanja išlo sve više pripadnika ovih navijačkih skupina umiljatoga imena s početka priče. Naravno, i neredi su bili sve veći i veći.

Dok bi se vraćali kući, uglavnom razbijenih glava, iza sebe su ostavljali razbijene izloge, devastirane stadione, a klub bi za njih samo platio neku sitnu kaznu. Na gostovanje se često išlo ne samo s hladnim, koje je nezaobilazno, nego i s vatrenim oružjem. A onda su se ujedinili. Prateći reprezentaciju BiH, BH Fanaticosi pravili su nerede po cijeloj Europi gdje je igrala BiH, za što je Savez novčano kažnjavan. 

Sva sreća da u Posušju više nema nogometnog kluba u Premijer ligi, komentirali su jučer Posušani koji žive u blizini Mokrog doca, prisjećajući se krvavog pohoda Hordi zla prije nekoliko godina po njihovU gradu. Tada je, također, bilo razbijenih glava, automobila, kuća... Samo pravodobnom reakcijom specijalaca nije došlo do oružanog sukoba i smrtnih slučajeva, a Horde zla u anđele je pretvorio vatrogasni šmrk koji ih je stopio na uvijek burovitom Mokrom docu.

Napad na Hrvate

Od samog osnutka Horde zla svim silama trudile su se opravdati. U rujnu 1990. u Beogradu su se potukli s Grobarima, navijačima Partizana, i tom prilikom izboli dvojicu navijača protivničkog kluba. U 'sjajnom' izdanju su se potom predstavili u Zagrebu i Novom Sadu.

 

(Foto: 'Tomislav Milicevic/Vecernji list')

Rame uz rame s njima je i navijačka skupina Manijaci, navijači Željezničara. Njihove utakmice stanovnike Sarajeva podsjećaju na rat, a kada već nije bilo utakmica, ujedinili su se i zajedno prosvjedovali po Sarajevu zbog odlaska bh. izbornika Mehe Kodre.

Prilikom odigravanja prijateljske utakmice BiH - Hrvatska prije dvije godine, navijači su u Sarajevu napali tridesetak Riječana, od kojih je većina završila u bolnici. Već su antologijski sukobi Robijaša, navijača Čelika, i Željinih Manijaka, a u jednom od tih susreta, 2005. godine, život je izgubio Aner Kasapović i otada se ništa nije poduzelo.

Kada ova dva kluba igraju, ne gleda se utakmica nego samo što će se dogoditi na tribinama prije, za vrijeme ili nakon utakmice.
- Nažalost, trebala je pasti glava da se nešto počne rješavati, kazao je predsjednik NS-a BiH Sulejman Čolaković, a njegov zamjenik Bogdan Čeko smatra da utakmice treba igrati bez gostujućih navijača.

Širokobriježani su se prisjetili finala Memorijalnog turnira "Gojko Šušak" između Dinama i Hajduka, kada je njihov grad bio demoliran, ali to je bilo ništa u odnosu na pohod Hordi zla. U neredima nakon prekida finalne utakmice između Dinama i Hajduka 2004. godine u Širokome Brijegu je ozlijeđeno pet policajaca i petnaestak izgrednika iz navijačkih skupina dvaju klubova.

Tada je uhićeno 25 osoba iz Hrvatske protiv kojih su podnesene prekršajne prijave. Finalni susret između Dinama i Hajduka prekinut je u 35. minuti nakon što su igrači Dinama pri vodstvu 1:0 napustili teren. Neredi u Širokom Brijegu počeli su već u nedjelju ujutro, a navijači su, osim jednog širokobriješkog kafića, oštetili i dva vozila koja su se nalazila u blizini stadiona.

Večernji list