SPORTAŠICE SE DIGLE PROTIV TRANSSPORTAŠICA "To nije fer. Muškarci su brži 10%, snažniji za 25%..."

transgender, transeksualci, sport

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) prekjučer je izdao nove smjernice koje bi mogle voditi povećanju broja transrodnih žena (rođenih kao muškaraca) u ženskim sportovima na budućim Olimpijskim igrama. MOO je zaključio da je pogrešna pretpostavka da žene koje su rođene kao biološki muškarci imaju nefer prednost u odnosu na biološke žene te je zbog toga ukinuo dosadašnji zahtjev da transrodne žene blokiraju razinu testosterona ako se žele natjecati u ženskoj konkurenciji.

"Istodobno je MOO naglasio da nije sposoban donijeti pravila za svaki sport pa je svim federacijama prepustio odluku o dopuštanju transrodnim ženama da se natječu u ženskim sportovima. No, velik broj sportašica žestoko se protivi odluci MOO-a. Dokument u 10 točaka MOO je u utorak objavio dokument u deset točaka nakon konzultacija s 250 sportaša. Najvažnija je mjera ukidanje maksimalne razine muškog hormona testosterona za transrodne sportašice u periodu od 12 mjeseci prije natjecanja. Dosad su transrodne sportašice morale dokazati da im je razina testosterona manja od propisane granice te su zbog toga morale uzimati blokatore razvoja tog hormona. Federacije svakog sporta moći će i dalje slijediti to pravilo, ali više neće morati. Pravila će se početi primjenjivati nakon Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine, a primjenjivat će se i na sportaše koji su rođeni s karakteristikama oba spola, poput južnoafričke trkačice Caster Semenye", prenosi hrvatski Večernjak.

Aktivisti za prava transrodnih sportaša proglasili su nove smjernice pobjedom i vjeruju da će one smanjiti diskriminaciju. Oni koji se osjećaju kao žene i trebaju sudjelovati u ženskim sportovima, kažu. U Tokiju je ove godine dizačica utega iz Novog Zelanda Laurel Hubbard bila prva transrodna sportašica koja je nastupila na OI, a transrodna kanadska nogometašica Quinn osvojila je i zlatnu medalju. No, natjecanje rođenih muškaraca u ženskim sportovima ima svoje žestoke protivnike. Da MOO nije zaštitio žene, smatra odvjetnica Katherine Deves, osnivačica aktivističke grupe Spasimo ženski sport u Australiji i Aziji. “Hej, MOO, sumnjam da ste na ijedan trenutak pozornost posvetili važnosti sporta za djevojčice koje igraju samo s drugim djevojčicama, čim postoje muškarci kojima je potrebno priznanje”, napisala je Deves na Twitteru. Posebno su na ove odluke MOO-a ljute neke sportašice koje vjeruju da se time uništava ženski sport.

Belgijska dizačica utega Anna Vanbellinghen nazvala je svojedobno odluku da se Hubbard pozove na OI “lošom šalom”. “Ženski je sport napadnut”, naslov je članka koji je u srpnju za američki National Review napisala biologinja Nicola Williams. Britanski The Economist nedavno je pojasnio prednosti koje netko tko je prošao muški pubertet ima ispred ženskih sportašica: muškarci su prosječno u sprintu brži 10%, u dizanju utega snažniji su 25%. Pubertet važniji od hormona, usto su viši, imaju gušče kosti, veća srca i mišiće te više razine krvnog pigmenta hemoglobina, pojasnio je taj tjednik. Blokiranje testosterona zaista smanjuje razinu hemoglobina na razinu koju imaju žene, ali studije su pokazale da je učinak na snagu i veličinu mišića bio manji od očekivanog, tek 5%, čak i nakon što su transrodne sportašice razinu testosterona blokirale godinu dana. A to je mnogo manje od prednosti koje ima netko tko je prošao muški pubertet, uključujući i transrodne žene. No, govore kritičari, sada će i taj kriterij biti uklonjen.•