Samardžić i Tuka najbolji sportaši BiH za 2015. godinu

tuka samardzic
Svečana manifestacija održana je sinoć u hotelu "Terme Ilidža" uz prisustvo velikog broja gostiju i zvanica iz sportskog, političkog i javnog života BiH.

Jaka konkurencija
- Hvala svima koji su mi bili podrška. Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim mojim sugrađanima u Zenici i mom Atletskom klubu Zenica, Atletskom savezu BiH, mojim prijateljima, treneru Đaniju, koji je od mene napravio vrhunskog sportaša i, naravno, mojoj obitelji, koja mi je bila najveća podrška - kazao je Tuka, uz kojeg su u najužoj konkurenciji za najboljeg sportaša još bili košarkaš Džanan Musa i džudista Harun Sadiković.

Aleksandra Samardžić
Aleksandra Samardžić je članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva. Ove godine je, između ostalog, osvojila dva europska odličja. Na EP-u do 21 godine u austrijskom Obertvartu bila je bronzana, a do srebra je stigla i na EP-u za mlađe seniorke u Bratislavi. Ove godine je bila i zlatna na Balkanijadi u Sofiji, zlatna na europskim kupovima u Sarajevu i ruskom Orenburgu.

- Kao mlada sportašica željela bih da moja država i dalje podržava vrhunsko sportsko stvaralaštvo, da sredstva kojima se raspolaže budu raspodijeljena prema kriterijima za one koji to zaista zaslužuju. Zahvaljujem "Nezavisnim novinama", BHRT-u, kao i svojoj obitelji, prijateljima, svim kolegama, te treneru Branislavu Crnogorcu, Arijani Jahi i Larisi Cerić - kazala je Samardžić, a osim nje, u najužoj konkurenciji za najbolju sportašicu bile su biciklistkinja Lejla Tanović i košarkašica Marica Gajić.

Na svečanoj manifestaciji dodijeljene su nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je kadetska košarkaška reprezentacija BiH.

Stručni žiri kojim je ove godine predsjedavao proslavljeni nogometaš Željezničara Refik Šabanadžović nagradu za fer-plej dodijelio je mostarskom bokseru Damiru Belji.

Talentirani košarkaš Njegoš Sikiraš te fantastična mlada plivačica Emina Pašukan zaslužili su nagrade za najperspektivnijeg sportistu i najperspektivniju sportistkinju BiH u 2015. godini.

Tihomir Kuvalja je dobio nagradu za razvoj sporta, a nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendi Travnika i bh. nogometa Elvedinu Varupi. Isto priznanje otišlo je u ruke Asima Šakića, čovjeka koji je cijeli život posvetio stonom tenisu i radu s mladima.

Sjajna Biljana
Bez premca najtrofejniji bh. tim je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci. Biljani Nedić, članici Košarkaškog kluba invalida Vrbas, pripala je nagrada za najbolju sportistkinju u sportu za invalide.

Petnaesti izbor najboljeg sportaša BiH održan je pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i uz partnerstvo s Olimpijskim komitetom BiH.

Sadikoviću nagrada čitalaca
Srca čitatelja "Nezavisnih novina" i posjetitelja portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je bh. džudista Harun Sadiković.

Bišćanin, koji će naredne godine napuniti 20 godina, potukao je sve rivale u ovogodišnjem izboru najboljeg sportaša u konkurenciji za nagradu čitalaca, sakupivši najviše SMS glasova.

Izvor: Dnevni avaz