TRENER IZVIĐAČA NOVI IZBORNIK BIH "Ja bih najsretniji bio da pokažemo karakter"

rukometna reprezentacija bih, toni čolina
RS BiH

Seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je pripreme za susrete play-offa za Svjetsko prvenstvo 2023. godine protiv Grčke. Novi izbornik Toni Čolina poručio je da očekuje dobre nastupe u oba susreta, bez obzira što je će njegova momčad biti oslabljena neigranjem kapetana Mirsada Terzića, te Senjamina Burića, Adina Faljića i Dejana Malinovića. 

"Hvala vam što ste došli u ovom broju, nadam se da ćemo imati i praćenje i podršku za ove dvije utakmice, da se probamo plasirati dalje. Ekipa je na okupu, danas ćemo krenuti s dva treninga, sutra putujemo rano u Grčku. Sav fokus nam je na tome. Josip Perić ima problema s koljenom, nismo ni očekivali da će biti tu. Senjamin Burić vuče probleme sa ahilovom tetivom. Klub od njega traži da nastupa. Malinović ima problem sa šakom, nije igrao mjesec, nadam se da će nam se priključiti za uzvrat. Mirsad Terzić uslijed velikog i užurbanog tempa utakmica, leđa su mu u problemu. Svi oni su nam poželjeli sreću i svi su nam na velikoj pomoći, ako ništa podrškom. Da dodam, da je Faljić porezao ruku prilikom pranja čaša, tako da smo bez njega i svaki oblik kontakta može dovesti do komplikacija. Ali tu su momci, naknadno smo pozvali Amira Muhovića, Nikolu Jeremića i Damira Kadrića", kazao je Čolina. 

On se potom osvrnuo na same susreta protiv Grčke. 

"Fokus nam jeste na Grčkoj. Oni su u dobrom nizu, imali su tešku grupu u kvalifikacijama za Euro s Francuskom i Srbijom. Na okupu su ista generacija, koja dugo igra zajedno. Većinu čine igrači iz AEK-a i Olympiacosa. Njihov najbolji je lijevi bek iz AEK-a, imaju odličnog golmana,igraju moderan rukomet. Uigraniji su sigurno od naše trenutne ekipe. Neće biti lagan protivnik, pogotovo u prvom susretu. Ja bih najsretniji bio da pokažemo karakter u Grčkoj, a da u Mejdanu potvrdimo prolazak dalje. Sigurno da je Benjamin Burić jaka i velika karika u našoj momčadi. S druge strane, s obzirom na to da sam pratio četiri-pet utakmica Grčke, oni dosta mijenjaju svoj stil u odnosu na rivala. Mislim da ovakvu postavu neće imati gdje vidjeti i neće se imati na što pripremiti. To u današnjem rukometu daje prednosti u skautiranju. Mislim da možemo imati tranziciju, trčati s njima", kazao je bh. izbornik na konferenciji za medije. 

Jedan od najiskusniji je lijevo krilo Alen Ovčina. 

"Zahvalio bih se što vas vidim u velikom broju. Nadam se da ćete nas podržati u svakom trenutku, jer sigurno da ova reprezentacija u bilo kojem trenutku zaslužuje pažnju. Nedostajat će svi momci, ali naravno da će nedostajati i selektor. Bez obzira na to tko fali i koga nema, mi moramo ovo iznijeti na bilo kakav način, sigurno da će biti teško. Potrudit ćemo se u ovim narednim treninzima dati maksimum, kako bismo se što bolje pripremili za susrete s Grčkom. Vjerujem da će u Mejdanu biti puno lakše igrati i nadam se prolasku u baraž. Bit će na nekim novim momcima određenog pritiska, ali ne bih govorio da su to novi momci i stavljao im neki pritisak. To je u ovom trenutku najbolje što ima naša domovina. Imamo bolji skor od Grčke i mislim da smo igrački kvalitetniji, a da smo u punom sastavu prolazak ne bi dolazio pitanje. Vjerujem da možemo proći i dat ćemo sve od sebe", rekao je Ovčina. 

Optimist je i lijevi bek BiH Marin Vegar. 

"Ne bih da se ponavljamo. Situacija nam nije bajna, nemamo puno vremena, moramo sve staviti po strani. I da je sve uredu ne bi bilo lagano, ali prolazak Grčke nam je imperativ. Prva utakmica će dosta toga pokazati. Moramo dobro odigrati u Grčkoj. Ovi svi problemi, možda budu novi početak neke nove reprezentacije. Rukometna reprezentacija BiH je uvijek imala veliku podršku i vjerujem da će se tako nastaviti. Vidimo se u subotu u slavljeničkoj atmosferi", kazao je Vegar. 

Prvi susret s Grčkom igra se u Chalkidi u srijedu (16. ožujka) od 18 sati i 15 minuta, a uzvrat je 19. ožujka u Mejdanu u Tuzli od 20 sati.