TONI ČOLINA ZA HERCEGOVINA.INFO "Moji prijatelji u Ljubuškom će više gledati BiH nego Hrvatsku, ostavit ćemo dobar dojam i probati iznenaditi favorite"

Europsko prvenstvo, rukomet, mađarska i slovačka, Bosna i Hercegovina, toni čolina

Europsko prvenstvo u rukometu počinje danas i igrat će do 30. siječnja ove godine u Slovačkoj i Mađarskoj. Bosna i Hercegovina će po drugi put u svojoj povijesti igrati na najelitnijem europskom natjecanju i smještena je u grupu D zajedno sa Švedskom, Španjolskom i Češkom. Naša reprezentacija će sve utakmice u grupnoj fazi igrati u Bratislavi, a večeras od 20.30 sati u prvom kolu igra protiv Švedske.

Direktno iz Bratislave svoje dojmove, ali cijelu širu sliku ovog prvenstva za hercegovina.info podijelio je Toni Čolina, pomoćni trener reprezentacije koji je prošle godine osvojio titulu prvaka sa svojim matičnim klubom - Izviđačem iz Ljubuškog.

Situacija s pandemijom odmogla je većini reprezentaciju, pa tako nije zaobišla ni izabranike Ivice Obrvana.

"Pred sami put u Bratislavu, četiri igrača su bila pozitivna na testiranju i zato su bili izuzeti od natjecanja. Pravilo EHF-a je da 5 dana od zaraze moraju biti u samoizolaciji i nakon toga dva negativna testa te se nakon toga mogu priključiti reprezentaciji. Trenutačno nas je 19 i po dolasku u hotel smo svi bili negativni na testiranju. Danas s nama nije trenirao jedino Mirko Herceg koji je sinoć dobio temperaturu, ali danas je bio negativan na oba antigenska testa, tako da čekamo rasplet situacije i nadamo se najboljem", priča nam Toni Čolina na dan prve utakmice protiv favoriziranih Šveđana.

Reprezentacija i stručni stožer na položaj se zaista ne smiju požaliti.

"Smješteni smo u hotelu Hilton, tik do arene u kojoj igramo. Zasad smo odradili trening u manjoj sportskoj dvorani što je bilo organizirano od strane domaćina, to je par minuta od hotela. Danas smo imali trening od 50 minuta, a kad smo slobodni imamo prostora za 1:30 sat treninga", nastavlja.

Europsko prvenstvo,rukomet,mađarska i slovačka,Bosna i Hercegovina,toni čolina

Čolina dodaje kako su domaćini poduzeli sve mjere kako bi svaki kontakt sveli na minimum, unatoč tome što su svi zajedno u istom hotelu.

"Epidemiološke mjere su takve da nismo u balonu i izuzeti od svijeta, ali imamo striktne mjere kojih se moramo držati, no možemo prošetati izvan hotela i preporuča nam se da ne koristimo javni prijevoz te da nemamo kontakt prije, za vrijeme i nakon utakmice s navijačima. Sve reprezentacije iz naše grupe su smještene u istom hotelu gdje smo i mi, ali svi smo odvojeni. Nismo potpuno zatvoreni s tim da se moramo testirati svako drugi dan".

Bez očekivanja i pritisaka, ali svi se potajno nadaju da bi Česi mogli pasti u susjednoj Slovačkoj...

"Grupa nam je, nažalost, teška. Nemam nekih velikih očekivanja niti imamo pritisak rezultata, ali sami sebi smo nametnuli da protiv Češke odigramo što bolju utakmicu i da ostvarimo prvu pobjedu na europskom natjecanju, ona nam je najviše u fokusu. S druge strane, želimo ostaviti dobar dojam i protiv Švedske, ali i probati iznenaditi Španjolsku. Šveđani su po meni glavni favoriti ne samo grupe, nego i cijelog prvenstva. Danas otvaramo protiv njih s osam debitanata u našoj reprezentaciji, vjerujem da ćemo izgledati jako dobro", ističe realne domete naše reprezentacije na ovom turniru.

Teško je išta očekivati kad dvije ekipe iz tvoje grupe vidiš u samom finalu turnira.

"Španjolska i Švedska imaju kontinuitet dobrih igara, Španjolci godinama su osvajači medalja na svim natjecanjima. Razlika njih i Šveđana je da nisu imali tu smjenu generacije koju je napravila Švedska i kojoj se sada to sve vraća. Jedini igrač koji je došao u prvi plan, a da nema 30 godina je Alex Dujshebaev, ovi ostali su to godinama svima poznati od Canellasa, Macede, Gurbinda, Sarmeinta, Raul Entrerriosa, Robledo, Garcia. Svi igrači igraju u top klubovima i imaju odlične polusezone između sebe. Nama će biti teško protiv Šveđana i Španjolaca kad god igrali s njima, a sve što uspijemo napraviti dodatno bit će dodatni motiv za dalje.

Svjesni smo da najviše šanse imamo protiv Češke i učinit ćemo sve da ih porazimo", kaže nam.

Europsko prvenstvo,rukomet,mađarska i slovačka,Bosna i Hercegovina,toni čolina

Dobar dio reprezentacije čine Hercegovci ili igrači koji su većinom igrali u dijelu karijere za Izviđač, eventualno Zrinjski. Čolina nije siguran je li to zbog kvalitetnog rada u omladinskim pogonima, radije naglasak stavlja na kulturološku pozadinu rukometa u našem kraju.

"Dobar dio svake reprezentacije čine Hercegovci (smijeh). Ne znam ima li to toliko veze s radom u školama rukometa, vjerojatno ima, ali kod nas je kultura rukometa duga i svako dijete je lakše motivirati kad imaš nekog iz tvog grada, regije da igra rukomet na visokoj razini i da se mogu prepoznati u njima. Mislim da je tu najveća tajna uspjeha. Svi radimo na tome da se što više djece uključi u rukomet nebitno odakle je ni što je, bitno je da što više djece participira u ovom sportu i život okrenu u jednom plemenitom smjeru pa kasnije probaju doći do reprezentativne karijere. Nekome će to ići lakše, brže, a nekom sporije ili nikako, bitno je da svi zavole ovaj sport, kao što smo svi mi koji smo godinama u rukometu", tvrdi pomoćni trener Bosne i Hercegovine.

Neki su treneri i igrači izjavljivali da prvenstvo već nije regularno i da nema smisla ovako igrati.

"Treneri su to izjavljivali jer da bi netko imao optimum priprema i općenito vremena za pripreme da budu smislene, moraš imati adekvatne uvjete. A dobri uvjeti sigurno nisu kad se moraš svako malo testirati i strepiti, ne možeš igrati pripremne utakmice. Zamislite situaciju: cijelo vrijeme planiramo igrati jednu vrstu obrane u koju se uklapa jedan igrač i on ti bude pozitivan pred put. Na prvom obaveznom testiranju dečko koji je planiran za igru - bude pozitivan i ne možeš računati na njega. Teško je držati fokus na prvenstvu i rukometu, vjerojatno zato svi isto osjećaju pa su zato kritizirali ovo natjecanje", dodaje Toni Čolina kojem najbolje svjedoče igrači na koje ne mogu računati.

Europsko prvenstvo,rukomet,mađarska i slovačka,Bosna i Hercegovina,toni čolina

Dance bi titule mogla koštati jedino korona, eventualno već spominjane Švedska i Španjolska s kojima će Bosna i Hercegovina odmjeriti snage danas protiv Švedske te 17. siječnja protiv Španjolske.

"Po svemu sudeći, Danci su zaista impresivni i bilo bi iznenađenje kad bi netko osim njih bio u finalu. Od ostalih bi do kraja mogli sigurno Šveđani i Španjolci. Francuzi znaju dosta tankirati poslije osvajanja velikih natjecanja i za njih pretpostavljam da će doći pomiješanih emocija i motivacija, pa njih ne vidim daleko. Norvežani odavno nisu odigrali dobar turnir, možda bi ovdje mogli odigrati napokon konkretan turnir, ali opet kažem, teško je u ovim okvirima bilo što prognozirati. Do finala će doći oni koji budu najmanje oštećeni na tom putu jer je sve nepredvidivo", daje nam svoju, sasvim opravdanu, bojažljivu prognozu turnira.

Naš sugovornik sumnja da će Hrvatska, unatoč svemu, doživjeti debakl te smatra da će ostaviti dobar trag na ovom turniru, a posebnu rolu u grupi bi mogla odigrati susjedna Srbija koja je doživjela preporod pod novim trenerom.

"Hrvatska je u jednoj tranziciji, za njih ne bih vezao riječ debakl. Otišli su stariji igrači, došli su neki novi dečki i ovo je novo lice reprezentacije. Ne vjerujem da će doživjeti debakl, ali najgora su očekivanja jer smo svi navikli gledati Hrvatsku u vrhu svjetskog rukometa. Koliko sam upućen Cindrić još ima korona simptome i neće brzo biti spreman, a Duvnjaku su veći problem leđa nego korona, tako da ne znam hoće li moći na njih računati

Srbija je u jednom fenomenalnom zaletu otkad je došao Španjolac za trenera. On je postavio sustav igre koji odgovara većini igrača Srbije i bit će ih sigurno zanimljivo gledati kako se bore za prolazak ove grupe pored Francuske i Hrvatske uz Ukrajince, autsajdere ove grupe. Opet ponavljam za koronu, teško je bilo što reći i prognozirati jer je upravo Srbija imala najviše problema s igračkim kadrom zbog cijele situacije", smatra Čolina.

Europsko prvenstvo,rukomet,mađarska i slovačka,Bosna i Hercegovina,toni čolina

Za razliku od nogometa, puno više Hrvata u BiH gleda i navija za rukometnu reprezentaciju. Prvi izazov je odmah danas kad u isto vrijeme igra Hrvatska protiv Francuske...

"Većina mojih prijatelja će gledati našu utakmicu protiv Švedske. Iz Ljubuškog će sigurno biti kombinirani prijenos u svakoj kući gdje se god to može jer su u Hrvatskoj David i Matej Mandić, a kod nas će nastupiti 8 ili 9 igrača koji su u karijeri igrali za Izviđač ili još uvijek igraju poput Milana Vukšića. Svima nam je ovo velika radost, siguran sam da svi navijaju i za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, ali ja se nadam da će više ljudi gledati nas", zaključuje Toni Čolina, pomoćni trener Bosne i Hercegovine i desna ruka izbornika Ivice Obrvana.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.