TEŽAK PORAZ HRVATSKE Egipat uvjerljivo slavio protiv Kauboja

Hrvoje Horvat
Ante Ćizmić/CROPIX

Hrvatski rukometaši pretrpjeli su bolan poraz na otvaranju Svjetskog prvenstva. Egipat je bio bolji s čak 31:22. Ovim rezultatom Hrvatskoj su znatno umanjene šanse za plasman u četvrtfinale SP-a jer se upravo na Egipat gledalo kao direktnog konkurenta u toj borbi.

Hrvatska rukometna reprezentacija je nastup na svjetskoj smotri, domaćin koje su Poljska i Švedska, otvorila uvjerljivim porazom protiv Egipta, četvrtoplasiranog sastava s proših OI u Tokiju. Ono što se vidjelo i tijekom porečkih priprema, da obrana nije dobra, protiv Egipta je odmah stiglo na naplatu.

Kažnjene slabosti

Egipatski strijelci previše su jednostavno dolazili u poziciju da pucaju na gol pa ni Slavić ni Kuzmanović nisu uspijevali zaustaviti te udarce. Na drugoj strani, napad je bio previše statičan i sve se svodilo na individualne akcije Karačića, Martinovića i Duvnjaka što je bilo preslabo za ovako kvalitetnog suparnika. Minus četiri na poluvremenu, potom i minus osam sredinom nastavka jasno je pokazivalo tko će osvojiti bodove koji će se vjerojatno prenijeti u drugi krug. Raspoloženi Egipat je znalački kaznio sve slabosti "kauboja".

 Izbornik Hrvoje Horvat susret je otvorio sa Slavićem na golu, na krilima su bili desno Glavaš i Mihić lijevo, na bekovima Duvnjak, Cindrić i Martinović te Musa na pivotu. Čast da postigne prvi gol za Hrvatsku pripala je Filipu Glavašu koji se s krila uvukao na crtu iza leđa egipatske obrane i poentirao. No, golom Shebiba, uz isključenje Duvnjaka, Egipat je poveo 3:1. Potom je Hendawy obranio sedmerac Karačiću, a Abdelhak svladao Slavića za 4:1. U 9. minuti bilo je 5:2 za Egipat. Jednostavno, Ali Mohamed i suigrači su previše lako prolazili kroz sredinu hrvatske obrane i "kauboji" su stalno bili za "tri koraka" prekratki, da bi u 15. minuti zaostatak prvi puta iznosio pet golova, 4:9 nakon pogotka Elwakila. To je natjeralo izbornika Horvata na minutu odmora i promjene u sastavu. Ubrzo je Karačić izborio sedmerac, a Glavaš ga je realizirao za 5:9. No, egipatski bekovi su i dalje imali otvoren put prema golu Slavića, dok u napadu nije bilo tečnosti te su golovi padali samo nakon individualnih akcija. Potom je Ahmed Mohamed zabio za šest razlike, 5:11 u 18. minuti. Konačno, s obranom 5-1 uspjeli su hrvatski rukometaši spojiti dva gola za 7:11 u 23. minuti. S isključenim Martinovićem Glavaš je poveo kontru koju Duvnjak nije realizirao i stigla je kazna - 8:13. Sjajno dodavanje Karačića za Šipićev drugi gol bilo je dovoljno za 10:15, potom je Karačić zabio šut ispod ruke, ali obrana je bila propusna i Slavić je bio na streljani - 11:16. Odgovorio je Musa za 12:16, rezultat s kojim se otišlo na odmor. Jednostavno, s tako slabom obranom nije bilo moguće ostvariti povoljniji rezultat protiv raspoloženog suparnika.

Bez ideje u nastavku

Golom i promašajem otvorio je Šipić nastavak, a potom je Kuzmanović obranio sedmerac i time donio nadu u bolju igru u nastavku. No, izgubljena lopta, na drugoj strani i gol iz kontre za 13:18. Vratio je izbornik Horvat 5-1 u obrani, no nije pomoglo. Potom je Balić na klupi eksplodirao nakon faula u napadu Muse i Šebetić je morao dvije minute na hlađenje, što su Egipćani iskoristili - 14:20 u 38. minuti. Pokušao je Horvat novom minutom odmora na kojoj je tražio zgusnutu obranu u sredini, ali egipatski bekovi su i dalje prelako dolazili do kvalitetnih šutova i Elwakil je s krila zabio za dotad najvećih "plus 7" Egipta (15:22). Raspoloženi su bili golman Hendawy i napadači te je u 44. minuti bilo "plus osam" za Egipat (15:23). Već u tom trenutku bilo je jasno da će Hrvatska prvenstvo otvoriti porazom, bilo je samo pitanje s kolikom će razlikom biti izražen.

Srećom, idući suparnici u skupini SAD i Maroko nisu pretjerano kvalitetni pa prolaz u drugi krug ne bi trebao doći u pitanje. No, s ovakvom igrom četvrtfinale će ostati samo san.