Senzacija iz Francuske; ako je ova vijest o Nikoli Karabatiću točna...

nikola karabatic
Sredinu listopada prošle godine francuski rukomet neće pamtiti po dobru. Naime, najbolji svjetski rukometaš Nikola Karabatić (34) usred sezone završio je na operaciji stopala. Dugo je Karabatić 'vukao' tu ozljedu, devijacija palca na stopalu predstavljala mu je prevelik problem i operacija je bila jedino rješenje.

'Bol je postala prejaka. Bilo mi je nemoguće igrati i trenirati', kazao je tada Nikola Karabatić, a liječnici su prognozirali kako će mu za oporavak trebati četiri do šest mjeseci. Već tada su ga svi otpisali, čak su ga i oni vječni optimisti prekrižili s popisa reprezentativaca koji će krenuti na SP u Njemačkoj/Danskoj u siječnju.

Tako je bilo sve do prije nekoliko dana kad je francuski izbornik Didier Dinart objavio konačnu listu igrača na koje računa za ovo Svjetsko prvenstvo. Istina, Nikole Karabatića nema među šesnaestoricom za prvi krug natjecanja, ali i dalje je na 'širem' popisu.

Da stvar bude još bolja za Les Expertse, Nikola Karabatić je prije nekoliko tjedana počeo s treninzima u klubu, no nitko u reprezentaciji i PSG-u nije želio davati nikakve konkretne prognoze oko njegovog mogućeg povratka na teren. A onda se dogodio preokret u samo nekoliko dana jer je odlučeno kako će Nikola Karabatić putovati s reprezentacijom na SP!

Za početak će samo biti podrška s tribina, ali sigurno je kako će samo njegovo prisustvo biti dodatni poticaj suigračima koji su i bez njega u najužem krugu favorita za osvajanje jedne od medalja na ovom SP-u. Svi sada nagađaju koliko je Karabatić spreman za igru na najvišem nivou te hoće li ga Dinart uopće koristiti u Njemačkoj/Danskoj.

Potpuno spremni Nikola Karabatić možda je i najjače svjetsko rukometno 'oružje' u ovom trenutku, ali ozljeda i tri mjeseca pauze sigurno su ostavili traga na njemu. U ovom trenutku nitko sa 100-postotnom sigurnošću ne može reći hoće li zaigrati. Možda u drugom krugu, možda u samoj završnici, a možda će do samog kraja biti samo - gledatelj i moralna podrška suigračima.

Na tu se temu osvrnuo i hrvatski izbornik Lino Červar...

'Francuska je sigurno opet među najvećim favoritima za naslov. Kako će se snaći bez Nikole Karabatića? On neće igrati prvi krug, dolazi u Njemačku i bit će na tribinama, ali lako je moguće da zaigra u drugom krugu. Ne bi me nimalo iznenadilo da Karabatić zaigra protiv nas', rekao je Lino Červar za 24 sata.

Hrvatska prvi krug SP-a igra u Münchenu u skupini B u kojoj su još Španjolska, Island, Makedonija, Japan i Bahrain. U sljedeći krug idu tri najbolje reprezentacije te čine novu skupinu s tri najbolje i skupine A (Francuska, Njemačka, Rusija, Srbija, Brazil, Koreja). Kako god bilo, ako prođemo prvi krug - a trebali bi - ne gine nam novi okršaj s Les Expertsima koji su nam već više od desetljeća veliki dužnici.