RUKOMETNI CIRKUS U BIH SE NASTAVLJA Savez objavio da je ispalo pet ekipa, u Republici Srpskoj to ne priznaju

RK Sloboda - RK Izviđač
RK Sloboda

Objavom završnog biltena Rukometnog saveza BiH je i službeno završena sezona u Premijer ligi BiH, te su rezultati koji su objavljeni konačni i pravomoćni. No, ne i ako se pita Rukometni savez RS-a.

Posljednje kolo je odigrano proteklog vikenda, a ljubuški Izviđač je suvereno osvojio prvo mjesto sa šest bodova više od drugoplasirane Vogošće, a u europska natjecanja se plasirao i Leotar.

Posljednjeg sudionika eurokupova ćemo dobiti nakon Final Foura Kupa BiH koji se igra u Vogošći 27. i 28. svibnja.

U polufinalu se sastaju Vogošća – Sloboda i Hercegovina – Izviđač. Ako Hercegovina uđe u finale, igrat će u Europi iduće sezone, a u svim ostalim scenarijima Sloboda će igrati Europu kao četvrtoplasirana ekipa u ligi ili kao osvajač Kupa.

Ono što je zanimljivo je da bi Hercegovina mogla kao drugoligaš igrati Europu. Naime, završnim biltenom je ustanovljeno da iz lige ispada pet klubova, te će niži rang iduće sezone igrati Hercegovina Nevesinje, Iskra Bugojno, Bosna Visoko, Gradačac i Kakanj, ali tu odluku ne žele ispoštovati čelnici Rukometnog saveza RS-a, piše Klix.

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević je kategorički odbio službenu odluku RS BiH, te tvrdi da iz lige ispadaju samo tri kluba i da se mora poštovati odluka Nadzornog odbora RS BiH, što znači da bi ligu napustili samo Bosna Visoko, Gradačac i Kakanj, odnosno nijedan klub iz RS-a.

Stav Rukometnog saveza RS-a je da se poštuje Statut. Nadzorni odbor je potvrdio ono što piše u Statutu o smanjenju lige. Tri su kršenja pravila. Odluka o smanjenju lige se donosi na prijedlog entitetskih vijeća i ne mogu članovi Upravnog odbora donijeti odluku. Plus su oni u tom trenutku bili nelegalni jer nisu bili upisani u Vijeću ministara i nisu stupili na funkciju. I treće – odluka se mora donijeti godinu dana unaprijed, a oni su je donijeli kad je sezona već počela, poručio je Umičević.

Nema sumnje kako je pred čelnicima Rukometnog saveza BiH vrelo ljeto u kojem, ako je suditi prema dosadašnjem iskustvu, do samog početka prvenstva nećemo znati tko će sve sudjelovati u natjecanju naredne sezone.