Rukometaš Nikola Karabatić pod istragom zbog kladioničarskog skandala

... ne može zanijekati, no on je u posljednje vrijeme više spominjan po skandalima nego po onome što prikazuje na parketima. Karabatić upleten u kladioničarski skandal?!

Francuska TV postaja France 3 načela je teški kladioničarski skandal u koji je, navodno, upleten Karabatić zajedno s još osmoricom igrača i djelatnika njegovog Montpelleira. Kriminalna radnja u koju je on navodno upleten datira još od svibnja ove godine, dakle prije no što je francuska reprezentacija opet osvojila olimpijsko zlato u Londonu, a Karabatić i ostali pripiti igrači demolirali studio.

Nebitan poraz

Montpellier je tada u svibnju već osigurao naslov francuskog prvaka i nije im bilo važno gostovanje kod Cesson-Sévignéa u 24. kolu. Koeficijent na pobjedu domaćina bio je ogromnih 45, a France 3 tvrdi da su žene i djevojke osmorice inkriminiranih u tri kladionice uplatile ukupno oko 5000 eura na poraz Montpelliera čime su svi zajedno zaradili približno 200.000 eura. Bilo je 31-28, nikome to tada, sve do ove optužbe - nije bilo sumnjivo.

Kada bi se te optužbe pokazale istinitima, radilo bi se o najvećem kladioničarskom skandalu u povijesti rukometa, jednakom onome kada je njemački Kiel optužen da je kupovao rezultat od poljskih sudaca u završnici Lige prvaka.

Zagrepčanin Andrej Golić danas je najveći rukometni menadžer, posebno na francuskom tržištu na kojem pod svojom "kapom" drži većinu igrača koji igraju u francuskim klubovima. Rođen u Banjoj Luci, i sam je bio francuski reprezentativac koji je 2001. osvojio svjetsko zlato. Ako je netko upoznat sa svime što se događa u francuskom rukometu, onda je to upravo Golić:

- Priča je dosta komplicirana, zaplet se dogodio još davno u završnici prošlog prvenstva. Skandal je zatresao temelje francuskog rukometa, no dosad još ništa nije dokazano. Priča je tekla tako da je Montpellier već osigurao naslov, no nitko u klubu nije planirao namještati rezultat. Nisu tada mogli igrati, jer su bili ozlijeđeni, Mladen Bojinović, Vid Kavtičnik, Nikola Karabatić... gotovo pola prve momčadi.
Visoke uplate

Golić smatra kako je u toj situaciji bilo potpuno jasno da će nemotivirani i desetkovani Montpellier izgubiti utakmicu:

- Cesson nije slaba momčad, dapače. To je otprilike kao da sadašnji Zagreb bez Marića, Špilera, Valčića, Stepančića...otputuje u Našice kod Nexea. Podrazumijeva se da će izgubiti. Očito je da je netko iznutra znao te informacije i u kladionicama u Montpellieru, Cesson-Sévignéu te Parizu uplaćene su visoke svote. Bila je riječ o ogromnom koeficijentu. No, bitno je naglasiti da nitko nije zaradio 200 tisuća eura. Taj je par, naime, vrlo brzo blokiran. Policija tvrdi da imaju dokaze da su uplate išle od osoba bliskih igračima, no ništa još nisu iznijeli u javnost.

Golić je kontaktirao s igračima koje zastupa:

- Zvao sam ih sve, svi tvrde da nemaju veze sa skandalom. U Francuskoj je igračima i njihovim bližnjima zabranjeno klađenje...

Kao "kolovođe" skandala spominju se Nikola Karabatić i brat mu Luka te Samuel Honrubia, a neki mediji uvlače još jednog zlatnog olimpijca Williama Accambraya. Štogod da se pokaže i dokaže u skoro vrijeme, bila bi to ogromna sramota za francuski rukomet jer su, između ostalog, upleteni financijski osigurani igrači. No, izazov je bio velik, a zarada sigurna:
Metličić došao poslije

- Ne mogu u sve to vjerovati, no tko zna. Meni su se igrači zakleli da nemaju ništa s tim, no ne mogu staviti ruku u vatru da je zaista tako. Uplate su navodno postojale, koeficijent je bio nerealno velik, sve je tako čudno - zaključio je Golić.

Upravo je Golić doveo Damira Bičanića u Francusku, isto je lani napravio kada je bivšeg kapetana reprezentacije Petra Metličića iz Celja doveo u redove Montpelliera:

- Naravno, Pero je tek došao i on s tom utakmicom nema dodirnih točaka...

U Montpellieru je zavladala je konsternacija, nitko ne želi vjerovati da su njihovi ljubimci upleteni u nečasne radnje. Philippe Barberet, predsjednik Cesson-Sévignéa i njegov klub nisu sudjelovali u zavjeri, no i oni su u šoku:

- Ako se to dokaže, bit će to tragedija francuskog rukometa. Ovi iz Montpelliera igraju i u reprezentaciji i odlično su plaćeni. Ne mogu vjerovati da su se u tako nešto upustili...

Francuski organi zaduženi za istragu zasad ne mogu pokrenuti cijelu "hajku". Igrači Montpelliera su u Njemačkoj gdje danas igraju utakmicu Lige prvaka protiv Flensburga. Utakmica će pokazati mogu li prebroditi šok dok ih u domovini čekaju nabrijani istražitelji. Pokažu li se optužbe istinitima, posebno će biti težak pad Nikole Karabatića, jednog od najvećih "manekena" svjetskog rukometa. Nadajmo se da on ni u što nije upleten... Jedan Lance Armstrong i više je nego dovoljan za jedno kalendarsko ljeto.

Izvor: Jutarnji.hr