POTPISUJE SE PETICIJA Lovrić: To što nemamo žensku reprezentaciju je sramota i presedan u svijetu sporta

Ivan Lovrić
Facebook

Mostarka Ćamila Mičijević bila je jedna od stožernih igračica ženske rukometne reprezentacije Hrvatske, koja je u prosincu na Euru u Danskoj ostvarila povijesni uspjeh osvojivši broncu.

Kako je prvenstvo odmicalo "brojači krvnih zrnaca" počeli su se pitati kako to da stasita Mostarka nastupa za Hrvatsku, a ne za matičnu BiH.

Pomalo izrevoltiran najbolji odgovor na to dao je u razgovoru za hercegovina.info dao je Ćamilin otac Mujo Mičijević

"Ćamila nije ničija već samo svoja, ona je sva sama izborila. Ima tu nekih sada pitanja zašto Hrvatska, a na recimo BiH reprezentacija. Pa najprije treba znati da BiH nema žensku rukometnu reprezentaciju da bi se nešto pisalo i komentiralo, a i da nije tako ona treba igrati tamo gdje izabere i gdje se najbolje osjeća", rekao nam je otac Mičijević tom prilikom.

Zašto BiH nema žensku rukometnu reprezentaciju pitali smo čovjeka koji je već dugo u ženskom rukometu u BiH donedavnog trenera rukometašica Izviđača Ivana Lovrića.

"Bosna i Hercegovina nema žensku rukometnu reprezentaciju već dugih dvanaest godina koja je zadnji put nastupila, mislim u jednim kvalifikacijama za europsko prvenstvo i kako me pamćenje služi zamalo su i ostvarile plasman na to prvenstvo. Ta ekipa uopće nije bila loša, predvodila ju je poznata i zvanično najbolja igračica svih vremena Svjetlana Kitić Ceca, doduše tada je bila na zalasku igračke karijere kao i mnoge druge igračice u toj ekipi kojima je to bio posljednji pokušaj da nešto naprave."

Lovrić dodaje kako Savez u to vrijeme nije izgradio sustav.

"Kako nisu uspjele i kako tadašnji Savez nije mario za rad s mlađim selekcijama, vidjeli su da je problem pomladiti ekipu jer nije bilo sustava (kojeg nema ni danas) odlučili su ugasiti žensku reprezentaciju. Da bi prikrili svoju nesposobnost europskoj javnosti su poslali obrazloženje da BiH nema cura koje se profesionalno bave sportom, naravno što nije bilo točno. Naravno sve pod krinkom da bi se nekako izvukli od svoje bolesne politike i financijskih prevara i problema koji su već tada uvelike krenuli da bi se danas dug saveza popeo i do, kako kažu, 5 milijuna maraka. Možda i nismo imali kvalitetu biti stalni sudionici veliki natjecanjima, ali imali smo što smo imali. Imali smo kao i danas tridesetak ženskih klubova i na stotine djevojčica i cura koje su marljivo trenirale i maštale da će jednog dana igrati za svoju državu. Međutim netko im je ukrao snove. Ima puno država u svijetu koje su i lošije od nas pa rade s mlađima i imaju sve državne selekcije, bore se i trude na sve načine da jednog dana igraju na velikoj sceni, pa zar to nije smisao sporta", pita se Lovrić.

Ovo je jedna velika sramota i presedan u svijetu sporta ističe.

"Po meni se ovdje kod nas radi o velikoj sramoti koja ide prije svega na adresu rukometnog saveza, ali i na adresu Ministarstva za sport te Olimpijskog odbora koji izdvajaju sredstva za razvoj sporta. Nije mi jasno zašto se nikad nisu zapitali zašto nema ženske reprezentacije i u čemu je zapravo problem. Zaista ne znam što bi rekao, ali sam siguran da ćete se složiti sa mnom da se ovdje radi o velikoj diskriminaciji. Još ako uzmemo u obzir da je ženski rukomet najtrofejniji ženski sport u povijest BiH po medaljama s velikih natjecanja kao što su odličja s Olimpijskih igara, Svjetskih i Europskih prvenstava, onda ovaj problem možemo slobodno nazvati presedanom u svijetu sporta."

Prije nekoliko dana pokrenuta je i online peticija da se spomenuta reprezentacija i oformi.

"Bosna i Hercegovina ima dosta nadarenih cura koje mogu igrati vrhunski rukomet i koje već igraju diljem svijeta. Ne zaboravimo da smo zemlja koja rađa velike talente i one naše najmlađe djevojčice koje sanjaju da će obući jednog dana dres svoju reprezentacije. Stoga molim sve čitatelje da podrže ovu plemenitu inicijativu", zaključio je Lovrić za hercegovina.info.

Sadržaj se učitava...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.