POSLJEDICE RATA Novi težak udarac za Rusiju, ali i Bjelorusiju

David Mandić
Balkan Handball

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Europska rukometna federacija je suspendirala sve utakmice koje su se trebale igrati na tlu zemalja u sukobu, a nedugo nakon toga isto se dogodilo i s dvobojima koji su se trebali igrati u Bjelorusiji.

Nedugo nakon toga počeli su se pojačavati pritisci na čelnu europsku rukometnu organizaciju od strane klubova iz drugih država, a između ostalog Nantes je objavio kako neće igrati protiv protivnika iz Rusije idući tjedan.

Nije dugo trebalo da EHF konkretnije reagira na novonastalu situaciju te je objavljeno kako su Rusija i Bjelorusija privremeno suspendirani te kako se ta suspenzija odnosi na klupski i reprezentativnu razinu, javlja RTL.

To će u ovom trenutku najviše utjecati na bjeloruski Brest HC Meshkov koji se natječe u skupini Lige prvaka s PPD Zagrebom, te na moskovski CSKA i Rostov na Donu koji igraju u Ligi prvakinja. Također, odlukom je pogođena i momčad Chekhovskiye Medvedi koja se natječe u Europa ligi. Suspenzija se odnosi i na suce iz Rusije i Bjelorusije te na druge rukometne dužnosnike iz spomenutih država.

Od hrvatskih klubova ova odluka donekle može utjecati na plasman PPD Zagreba koji je u istoj grupi s Brestom. Prvak Hrvatske je svoja dva ogleda protiv bjeloruske ekipe već odigrao te je upisao pobjedu i remi, a još do kraja jasno kako će EHF riješiti problem s bodovanjem preostalih susreta u kojima su trebali sudjelovati suspendirani klubovi.