POČELO SVJETSKO PRVENSTVO Francuska pobijedila Poljsku na otvaranju

Francuska Poljska Rukomet
Twitter/Handball Poland

Francuska je savladala Poljsku na otvaranju 28. Svjetskog prvenstva u rukometu 26:24 u Spodek Areni u Katowicama.

Prvi gol na ovom Svjetskom prvenstvu postigao je rukometaš Francuske Grebille. U početnih pet minuta igralo se gol za gol, a malo više pogrešaka imala je reprezentacija Francuske. Pokušavali su Francuzi brzim tranzicijama ugroziti rivale u čemu su često i uspijevali, a u 11 minuti prvi put su otišli na dva razlike. No, brzo su se Poljaci vratili i izjednačili rezultat na krilima svojih navijača. Polovinom prvog poluvremena rezultat je bio izjednačen 8:8 uz veliku borbu rukometaša obje reprezentacije. Francuzi su kontranapadima stizali do laganih golova i u 22 minuti otišli su na plus četiri.U drugoj polovini prvog poluvremena situacija je ostala ista. Izabranici Guillaumea Gillea su sigurno održavali prednost od tri pogotka sve do posljednje dvije minute prvog poluvremena kada su Poljaci ipak uspjeli smanjiti rezultat na 14:13 te na odmor otići s minimalnim zaostatkom 14:13.

Drugi dio je započeo na isti način kao i početak utakmice. Igralo se borbeno, a nakon deset minuta nominalni domaćini ovo susreta, Francuzi, vodili su sa 17:15. Nakon toga, za samo jednu minutu Poljaci su uspjeli stići vodstvo domaćih i izjednačiti rezultat. Domaći su na krilima Dika Mema polovinom drugog poluvremena stigli do vodstva od 21:19, ali su gosti brzo uspjeli izjednačiti. Osam minuta do kraja Francuska je ponovo pobjegla na plus tri. Snage za novi preokret gosti nisu imali, pogotovo zato što je golman Gerard sjajno obranio većinu udarac koje su Poljaci uputili prema njegovom golu. Konačan rezultat utakmice bio je 26:24.

Najefikasniji igrač u redovima Francuske bio je Dika Mem sa 6 pogodaka, dok je kod Poljske Sićko bio najbolji igrač sa 7 golova.