Optuženi Serdarušić i njegov hrvatski jatak

Zvonimir Noka Serdarušić, Zvonimir Noka Serdarušić, presuda, kiel, noka serdarušić, Zvonimir Serdarušić, Zvonimir Noka Serdarušić

Njemačko državno odvjetništvo je i službeno okončalo istražni postupak protiv bivšeg trenera THW Kiela, Zvonimira Noke Serdarušića i nekadašnjeg menadžera višestrukog prvaka Njemačke u rukometu, Uwea Schwenkera. Protiv njih je prije nekoliko dana podignuta optužnica pred sudom u Kielu.

Kako je sad potvrđeno iz pravnih krugova, optužnica Schwenkera i rođenog Mostarca Serdarušića tereti za podmićivanje dvojice poljskih sudaca, koji su dijelili 'pravdu' u uzvratnoj utakmici Lige prvaka 2007. protiv SG Flensburg-Handewitta.

Kako tvrdi optužnica, radi se o 'povećoj peteroznamenkastoj svoti' koja je završila u džepu poljskog dua. Za 'podmazivanje' je bio zadužen jedan hrvatski posrednik. Mediji su u više navrata pisali da se radilo o Nenadu Volareviću, bivšem rukometnom dužnosniku, a kasnije poslovnom čovjeku iz Hrvatske. Volarevića i Serdarušića odavno vežu srdačni i prijateljski odnosi.

Materijalna i moralna šteta


U službenom priopćenju koje je objavilo njemačko pravosuđe navodi se sljedeće: 'Da je Europski rukomentni savez (EHF) znao za dotok novca poljskim sucima, uzvratna finalna utakmica između Kiela i Flensburga bila bi ili poništena ili bi ju sudili drugi suci.'
Navodna manipulacija, uz moguće nanošenje velike štete ugledu rukometa, ima i opipljivu materijalnu dimenziju. THW Kiel je trijumfom u Ligi prvaka 'ubrao' 320.000 eura pobjedničke premije.

Državno odvjetništvo iz Kiela stoga u optužnici obrazlaže da se radi o 'organiziranoj prijevari na račun EHF-a i Flensburga, o pronevjeri od strane Schwenkera (kojeg se smatra glavnim krivcem u ovom slučaju, op.a.) i Serdarušića'.
Noki se predbacuje pružanje pomoći u organiziranju prijevare. Schwenkera se sumnjiči i za manipulacije u izradi poslovnog izvještaja THW Kiela za 2008. godinu, te dodatne kriminalne radnje kojima je, uz Serdarušićevu pomoć, oštetio Kiel za ukupno 60.000 eura prihoda.

Informacijska mreža na Balkanu

Schwenker za sada još nije mogao u potpunosti objasniti gdje je 'nestalo' 152.000 eura iz blagajne Kiela. Bivši menadžer tvrdi da je dio novca potrošio za 'formiranje informacijske mreže na Balkanu,' a dio je navodno posudio Noki, koji se našao u financijskom škripcu.

Po informacijama lista 'Kieler Nachrichten' novac je završio u džepu hrvatskog posrednika Nenada Volarevića (92.000 eura) i tadašnjeg trenera Serdarušića (60.000 €). Postoji opravdana sumnja da je Volarević upravo s tim novcem iz Zagreba otputovao u Varšavu i 'podmazao' poljske suce uoči uzvratne finalne utakmice Lige prvaka 2007.

Rukometni klub Flensburg već je najavio moguće podizanje tužbe s ciljem traženja odštete za nastalu materijalnu štetu (premije koje je kasirao Kiel). Moguće pravne korake najavljuje i EHF. Vrlo je realna mogućnost da se Kielu za 'zelenim stolom' oduzme titula prvaka Europe 2007.

'Ma, možete mi...'


Podizanje optužnice u međuvremenu je za njemački tisak komentirao i Noka Serdarušić. Trenutni izbornik Slovenije tvrdi da je nevin. 'Nisam govorio neistine i sad se više ne želim baviti tim slučajem,' kaže Mostarac u intervjuu za ovomjesečno izdanje Handball Magazina. I Serdarušić i Schwenker do sada su negirali manipulacije. Serdarušić se kolegama iz rukometnog magazina požalio da ga novinari prečesto gnjave s pitanjima oko mogućeg namještanja rezultata. 'Uvijek me pitaju što ja na to sve kažem. Onda ja kažem da se o tome nema više što reći, a najradiji bih im rekao: ´Ma, možete mi...

tportal.hr