Održan je ždrijeb skupina za Svjetsko rukometno prvenstvo 2019

Svjetsko rukometno prvenstvo 2019, ždrijeb
Svjetsko rukometno prvenstvo na rasporedu je od 9. do 27. veljače u Danskoj i Njemačkoj i bit će to po prvi put u povijesti da će se igrati u dvije države.

Hrvatski rukometni savez je uoči ždrijeba zamolio Međunarodnu rukometnu federaciju (IHF) da Kauboji budu smješteni u skupinu koja će se igrati u Munchenu i tu je HRS-u udovoljeno. Automatski se tada znalo da neće moći biti izvučeni u skupinu s Danskom (izabrala Herning), Švedskom (Kopenhagenom) i Njemačkom koja igra u Berlinu.

Moglo je i lakše
Iz prvog pota dilema je bila Francuska ili Španjolska, a kuglice su nam dodijelile aktualne europske prvake Španjolce.

Dojam je da su Kauboji mogli puno bolje proći, naročito kad su u pitanju treći i četvrti pot. Iz trećeg smo za suparnika dobili Makedonce, a bolji izbor bi bili i Austrija i Katar, a iz četvrtog Island, koji je ipak ozbiljniji nego Argentina ili Tunis.

Červar: Neka Munchen bude kockast
"Teško je odmah nakon ždrijeba opširnije govoriti o svemu. Mislim da je najvažnije reći da naša grupa nije laka, a skupina A je teška. Tako da će svaki protivnik biti nezgodan. Treba se koncentrirati na svakog protivnika, svaka utakmica je nova priča. Ne treba previše unaprijed promišljati. Sve će ovisiti o nama i našoj igri, ali optimist sam. Neće nam biti lako, ali pozivam sve navijače kojih ima jako puno da dođu u Munchen. Očekujem više od polovine naših navijača. Oni će nam biti velika potpora u našim utakmicama u grupi, ali i protiv reprezentacija iz A grupe s kojima se križamo. U ime svih igrača pozivam naše navijače da što prije osiguraju svoje ulaznice i da Munchen bude kockast", izjavio je nakon ždrijeba izbornik Lino Červar.

Format natjecanja je promijenjen u odnosu na SP koje se prije dvije godine održalo u Francuskoj. Nema nokaut faze odmah nakon skupine već će po najbolje reprezentacije proći dalje (uz prijenos bodova ostvarenih u međusobnim susretima) i stvoriti dvije nove grupe sa po šest sudionika iz kojih će po dvije prvoplasirane ekipe otići u polufinale.

Te dvije druge skupine igrat će se u Kolnu i Hamburgu, a skupina B će se križati sa skupinom A u kojoj će u drugi krug vjerojatno proći branitelji naslova Francuzi, domaćini Nijemci te Rusi ili Srbi. U svakom slučaju, superteška misija za Kauboje na putu do polufinala...

Svjetsko rukometno prvenstvo 2019.:
Skupina A (Berlin): Francuska, Rusija, Njemačka, Srbija, Brazil, Južna Koreja

Skupina B (Munchen): Španjolska, Hrvatska, Makedonija, Island, Bahrein, Japan

Skupina C (Herning): Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile, Saudijska Arabija

Skupina D (Kopenhagen): Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat, Angola