Lazar Raguž: Zrinjskom je mjesto u Premijer ligi BiH

HMRK Zrinjski, HRK Izviđač, hmrk zrinjski hrk izviđač, HMRK Zrinjski, lazar raguž, HMRK Zrinjski

Rukometaši Zrinjskog jesenji su prvaci Herceg-Bosne i u prvom dijelu natjecanja ostvarili su sve pobjede. Mladi rukometaši Zrinjskog zaslužili su sve pohvale, kao i njihov trener Lazar Raguž koji ih uspješno vodi. Evo što je trener Plemića rekao za naš portal o trenutnom stanju rukometa u gradu, te o polusezoni koja je za nama.

Za početak čestitke na dobrim igrama i naslovu jesenjeg prvaka Herceg-Bosne?

"Zahvaljujem se na čestitkama, kao i na ukupnom medijskom prostoru koji ste nam ovih dana posvetili. Naslov jesenjeg prvaka nam je tek pola puta, ali nam mnogo znači i to nam je potvrda da sav trud, znanje i odricanja koja smo mi uložili u zadnje dvije i pol godine vrijede. Dovoljno je pogledati na ljestvice prethodnih godina da se vidi da je ovo jedan ogroman korak naprijed u svim generacijama naše škole rukometa".

lazar raguž,HMRK Zrinjski

Kako je biti sportski djelatnik i trener u gradu koji nema nekog velikog interesa za promicanje sporta?

"To je tema o kojoj se mnogo govorilo svih ovih godina i manje više mislim da je sve rečeno. 95% sportskih kolektiva nalazi se ne u sličnim, već u istim problemima. Stanje u našoj državi nije bajno, ali stvarno je malo sredina u BiH koje imaju odnos prema sportu i sportašima kao grad Mostar. To je žalosno, ali mi sportaši iz Mostara imamo taj osjećaj časti i dužnosti i da svojim igrama i rezultatima držimo svoj grad u vrhu. Sigurno smo da će to uvidjeti i naši gradski oci, te da će u svojim planovima i projektima omogućiti da mostarski sportaši i klubovi postanu ljepša strana ovoga grada i njegovi najbolji ambasadori".

Kako ste kao trener zadovoljni ovim mladićima koji nose dres Zrinjskog?


"Ja kao trener i voditelj škole rukometa, kao i svi treneri našeg kluba ne možemo biti ništa drugo nego maksimalno zadovoljni s našim momcima. I mi stariji kada malo zapnemo i klonemo oni su ti koji nas povuku. Sve ove nedaće koje su oko nas, svi problemi i pronalaženje nekih rješenja sve to vrijedi kada vidite s kim imate čast raditi, i kakva su ta djeca, koliko žele i koliko vuku naprijed. Rukomet nije sport za svakoga, treba imati poseban mentalitet, posebnu građi i sve što mogu reći o njima jeste kapa dole".

S obzirom na dobro poznato stanje u rukometu u Mostaru, možete li nam reći otkuda motiv da radite to što radite?

"Možemo se složiti da je trenutno stanje što se tiče rukometa u Mostaru poprilično loše, ali to je trenutno stanje i stvari koje se daju promijeniti i unaprijediti, i to je ono što mi pokušavamo. Motiva ne može nedostajati pogotovo kada radite s mladim momcima i djecom i kada na njima primijetite bez obzira na gdje, što i kako u njima vidite tu volju, želju i ljubav, ne možete da se postavite drugačije. Motiv su svakako i moje kolege koji su treneri u školi rukometa, jer kada imate tu čast i privilegiju da se okružite s kvalitetnim mladim ljudima koji su željni napretka, onda motiva ne može nedostajati. U školi djeluje šest trenera i naš nadređeni Dražena Melo, a to su Dražen Mađar, Adnan Omanović, Danijel Križanović, Marko Čuljak, Andrej Bošnjak i ja. Napravili smo jednu super klapu, super ekipu i jedva čekamo što sutra može donijeti".

lazar raguž,HMRK Zrinjski

Vidimo da ovi momci daju sve od sebe da obrane čast imena Zrinjskog. Ima li među njima netko tko se posebno izdvaja i tko će stopama slavnih mostarskih rukometaša?

"Koliko god zvučalo neizvedivo i možda pomalo naivno cilj je svim našim polaznicima stvoriti uvjete da pođe stopama slavnih mostarskih rukometaša. Tražimo od njih da budu iskreni prema sebi, da ulože svoj maksimum. te da vide kamo ih taj njihov maksimum može odvesti. Nema potrebe izdvajati pojedince, to je kolektivni sport gdje je ekipa jaka onoliko koliko je jaka njena najslabija karika. Moram istaći da svi ovi rezultati dolaze od njihovog i našega napora i truda, i ako momci nastave ovim tempom i ritmom zajedno sa svima nama mislim da ćemo imati još slavnim mostarskih rukometaša. Ovo trenutno stanje u rukometu je trenutno i mislim da će doći puno bolji dani".

Evo i dvorana je dobro popunjena bez obzira na niži rang. Koliko znači ta potpora navijača?

"Navijačima se stvarno moramo zahvaliti i iznenadili su nas brojem u kojem su se pojavili i kako su navijali na utakmici protiv Izviđača. Oni su sigurno pridonijeli da pobjedimo Izviđač. Mislim i da su ono mogli uživati u igri naših momaka, a pobjeda protiv Izviđača je baš slatka pobjeda jer Izviđač je veliko ime i jedna velika uspješna rukometna škola, i tko god se može s njima nositi i pobijediti ih taj sigurno posjeduje kvalitetu".

Koje su ambicije kluba u sljedećoj godini?

"Ambicije kluba nisu vezane samo za klub, jer usko smo vezani za sredinu u kojoj živimo, radimo i treniramo. Puno toga ne ovisi o nama, a naše želje su da iduću godinu idemo stepenicu dalje u federalnu ligu i da ovi momci igraju to natjecanje koje je kvalitetnije. Da se oni kale i steknu kvalitetu skupa s još mlađim momcima kojima bi dali šansu, te da svi skupa radimo na tome da se vratimo u Premijer ligu. Zrinjskom je minimalno mjesto u Premijer ligi".

Za kraj imate li neku poruku za naše čitatelje?

"Pozdrav čitateljima uz poruku da dođu podržati naše mlade momke koji ih nikada neće iznevjeriti".