KREĆE EUROPSKO PRVENSTVO Na turniru debitira država od 50 tisuća stanovnika, predvodi je zvijezda Kiela

Farski otoci rukometna reprezentacija

Na ovogodišnjem Europskom rukometnom prvenstvu debitirat će tri reprezentacije, a sve tri svoj će prvi nastup imati upravo danas od 18 sati. Radi se o Gruziji, Grčkoj i Farskim otocima. Gruzija će igrati protiv Nizozemske u skupini E, Grčka će odmjeriti snage s Portugalom u grupi F, dok će Farski otoci na teren istrčati protiv Slovenije u skupini D.

Posebnu pažnju među spomenute tri reprezentacije privući će ona koja dolazi iz najmanje zemlje. Farski otoci imaju 50 tisuća stanovnika i zapravo nisu ni samostalna država, nego autonomna pokrajina u sastavu Danske. Ipak, iz tako male nacije proizašli su neki od trenutno najvećih talenata svjetskog rukometa te će predvoditi Farske otoke na ovom Euru, piše Index.

Zvijezda Kiela predvodi Farske otoke

Najveća zvijezda Farskih otoka jest 21-godišnji srednji vanjski Elias Ellefsen a Skipagotu, koji je od ove sezone suigrač Domagoja Duvnjaka u moćnom Kielu. Ellefsen je u ukupno 29 nastupa ove sezone u Ligi prvaka i Bundesligi na sjajnom učinku od 83 pogotka i 49 asistencija.

Uz njega je najzvučnije ime u sastavu Hakun West av Teigum (21), desno krilo Fuchse Berlina, momčadi koja trenutno dijeli prvo mjesto u Bundesligi s Magdeburgom. Uz njih će vođa reprezentacije biti i vrlo talentirani 18-godišnji lijevi vanjski Oli Mittun, koji igra za švedski Savehof.

U reprezentaciji su dva para braće. Uz to su i bratići

Zanimljivo je, ali s obzirom na veličinu zemlje ne i pretjerano iznenađujuće, da je dobar dio reprezentativaca Farskih otoka rodbinski povezan. Uz Eliasa Ellefsena, tu je i njegov godinu dana mlađi brat Roi Ellefsen a Skipagotu, dok Oli Mittun u reprezentaciji ima tri godine starijeg brata Paulija. Ellefseni i Mittuni su pak bratići. 

Farske otoke čeka težak zadatak na Euru jer su ipak autsajderi u skupini s Norveškom, Slovenijom i Poljskom, no nipošto ne planiraju biti kanta za nabijanje i žele namučiti svakog protivnika na putu do bodova.