KOMENTAR Ovo je trenutak naplate sustavnog rada Hrvatske, a Ćamila nikad nije bila spremnija

Zlata Zubac
Ilustracija/Hercegovina.info

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija živi svoju bajku. Izabranice Nenada Šoštarića plasirale su se u polufinale Eura u Danskoj i tako napravile povijesni uspjeh koji će zauvijek ostati zapisan u hrvatskim knjigama sporta. 

Na prvenstvo je Hrvatska otišla tiho. Govorilo se i očekivalo kako će doma već 8. prosinca nakon prvog kruga, no one su sve iznenadile. Što je razlog ovakvom jednom dobrom rezultatu za Hercegovina.info komentira Zlata Zubac.

NAPLATA DOBROG SUSTAVA

"U polufinalu se uz Hrvatsku nalaze tri ekipe koje su po meni i bile favoriti; Norveška, Danska i Francuska. Hrvatska je tu iznenađenje svima. No, s obzirom da osobno dugo godina pratim reprezentaciju Hrvatske za koju je činjenica da nije imala niti jedan značajan rezultat do sada, oni svih ovih godina dobro rade s kadetskom i juniorskom reprezentacijom. Igraju na svim prvenstvima i jako  puno ulažu. Ovo je samo jedan trenutak naplate svega što je Hrvatska godinama ulagala u ženski rukomet. Uz to, curama se sve poklopilo i igraju jako dobro."

NAJJAČE ORUŽJE

"Najveća prednost Hrvatske je homogenost i kolektiv. Većina djevojaka je zajedno još iz kadetske reprezentacije. One su skupa prošle kadetski i juniorski uzrast. Dosta ih je iz istok kluba, iz zagrebačke Lokomotive, jako su uigrane i vrlo dobro poznaju jedna drugu. Na ovo prvenstvo je većina reprezentacija je otišla bez odigravanja pripremnih utakmica zbog specifičnih okolnosti, a sigurno je da je i to Hrvatskoj bio jedan plus. Igračice Hrvatske su pokazale jednu jaku mentalnu snagu, volju i želju. To je ekipa koja do sada nije imala priliku nešto osvojiti. Izbornik Šoštarić je rekao da se ide iz utakmice u utakmicu, a to je jedini i pravi pristup i tako se djevojkama i otvaralo. Skup svih tih činjenica i okolnosti doveo je do njihovog povijesnog rezultata koji je zaslužen na terenu".

ĆAMILA MIČIJEVIĆ

"Do sada, na prijašnjim natjecanjima, nedostajali su ovako kvalitetni pucači poput Ćamile. Ona je dala jednu novu dimenziju. Ćamila je i prije bila dio ove reprezentacije, ali je imala jako puno problema s ozljedama. Nikada nije bila ovako spremna i nije ovako željna došla na jedno prvenstvo. Ona je na ovom prvenstvu igra fenomenalno. Ova godina za nju je posebna, potpisala je i za najjaču ekipu Francuske. Ćamila dugo godina ulaže u sebe i ovo je jednostavno samo jedna njezina eksplozija. Ona je također i svojim mentalitetom i duhom ispred svih."

TEA PIJEVIĆ

"Vratari su uz pucače najvažniji. Pijević je jedna samozatajna vratarica. Ona brani jako dugo godina, ali na ovom prvenstvu je doslovno eksplodirala i ona je također jedna prevaga Hrvatske." 

POLUFINALISTI

"Norveška je po meni još uvijek nedodirljiva reprezentacija. One su očekivano u završnici. Na vratima imaju izuzetno dobru golmanicu, a na svim prvenstvima smo vidjeli da upravo ta pozicija donosi prevagu. Što se tiče Francuzica one su aktualne svjetske prvakinje. Izgledaju jako moćno i dobro. Za Dansku je također očekivano da se našla u polufinalu."

MEDALJA

"Reprezentativke Hrvatske su na ovom prvenstvu uradile i previše.  Sve što sada urade jako je dobro, iako bi svim srcem voljela da osvoje medalju i da im ona bude kruna svega."

BUDUĆNOST HRVATSKE

"Ovo je jedna generacija 1994. godište. Ovo prvenstvo može biti odskočna daska da one u narednih nekoliko godina ostanu u vrhu ženskog rukometa. Ovo je veliki vjetar u leđa i svim generacijama koje dolaze poslije njih. Hrvatska godinama u kontinuitetu radi sa svakom reprezentacijom i sigurno je da će jedan ovakav rezultat sigurno podignuti i sve ostale reprezentacije."

NOVE "ĆAMILE" IZ HERCEGOVINE

"Hercegovina je uvijek imala talenata i to nije sporno. No mi moramo mijenjati naše sustave kompletno. Mi smo jako nestrpljivi, a ništa se ne događa preko noći. To je naš veliki problem. Prvo se mora mijenjati sustav rada i treba vremena da bi netko doživio ovako nešto. Sve dok to ne promijenimo, jedini put je ovaj odlazak u neke druge sredine gdje će se puno bolje i kvalitetnije i boljim sustavu raditi da bi se postigao neki svoj maksimum. I do sada smo mi imali talenata, ali su oni ostali samo na tome, upravo zbog nedostatka sustava, prostora i vremena."

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.