KAKVO FINALE LIGE PRVAKA Barcelona nakon sedmeraca svladala Kielce za naslov prvaka Europe

rukomet,Kielce,barcelona
ROBERTO PFEIL/Afp

Sjajan finale Lige prvaka u Kölnu, drugi put u povijesti produžetak, no ovaj put Kielce nije pobijedilo na penale kao prije 6 godina, već Barca, koja je na taj način postala prvi klub koji je obranio naslov prvaka Europe u Kolnu, Barci je to četvrti naslov u Kolnu i po tome je prva, kao i po 11 naslova koje su osvojili u povijesti. Kielce u svom drugom finalu nije uspjelo. Luka Cindrić je na europskom tronu s Barcom, drugu godinu u nizu i igrač s tri naslova, kao i Perez De Vargas i Arino, sada uz našeg Ivana Čupića.

Lanxsess Arena je blistala u punom sjaju, na tribine su navijači Barce i Kielca donijeli zastave Ogulina i Mostara u znak podrške našim igračima, a finalni susret na terenu vodili su najbolji hrvatski suci Matija Gubica i Boris Milošević iznimno autoritativno, što pod pritiskom rukometnih autoritete s obje strane treba moći. U prvim redovima tribine Andrej Šepkin, legenda Barce, igrač sa 7 naslova u povijesti Lige prvaka, iza njega Urdangarin, Gislasson, Stefansson… Visoko društvo.

Da će biti uzbudljivo, to nitko nije dvojio. Barca je bolje krenula, Kielce je počastilo pogreškama, ali su brzo vratilo na krilima Andreasa Wolffa i imali smo 12:12 u 26. minuti, a gol prednosti Barci donio je Alex Gomez u posljednjoj sekundi prvog dijela i to je bio njegov 100. gol ove sezone u Ligi prvaka.

Pripremili su treneri, točnije Dušebajev na klupi Kielcea, neke novine za finalni susret. Bilo je zanimljivo vidjeti da je prvih 10 minuta krenuo bez sina Alexa, koji je prva marka te momčadi, da je krenuo u sredini obrane s Migallonom uz Gebalu, jer je protiv brze Barce to bila potreba, pa je Nahi krenuo u 5-1 da bi omeo uigranu vanjsku liniju Barcelone. Temeljito je Dušebajev odradio pripremu u kojoj se odlično snašao Branko Vujović, koji je s desnog vanjskog probijao Perez de Vargasa, makar su u Barci bili pripremljeni na Alexa Dušebajeva.

Najveći problem Kielca u prvom dijelu bile su pogreške koje Barca skupo naplaćuje i to se osjetilo na rezultatu u početku utakmice, kada su dominirali Angel Fernandez i Abello na krilima. No, obrana Kielca je igrala dosljedno, Wolff ih je podržao i sagradili su povratak za samo dvadesetak minuta susreta. Bila je to i napadački svojevrsna kocka, u kojoj su Sicko i Vujović morali uzimati odgovornost, što nije lako kada se zna da s druge strane na golu stoji Gonzalo Perez de Vargas. No, Kielce se dobro nosilo.

Zanimljivo je bilo vidjeti da Ortega napadačka rješenja traži prije s Jancom nego s Richardsonom, a takvih detalja bilo je u izobilju, jer prirediti bilo kakvo iznenađenje u sudaru dva sastava koja sve znaju o svakome nije nimalo lako.. I makar je Wolff vodio 7:4 protiv Perez de Vargasa u prvom dijelu, prednost je bila na strani Barcelone.

Barca je držala korak ispred, imala igrača više, ali kad imaš Wolffa na golu, to nije neka velika prednost. Dušebajev je s klupe povukao tri šutera u vanjsku liniju i njegov drugi sin Daniel mu je sa 2 gola potez potvrdio kao ispravan, a Kielce je u 37. minuti imalo prvu prednost na utakmici od 17:16. Onda je Kuleš, kojeg u prvom dijelu uopće nije bilo na terenu, projektilom to podebljao. Nije bilo odvajanja na dva i više golova razlike i bila je to apsolutno najtvrđa utakmica na ovom Final Fouru.

Lomila se utakmica teško i dugo, obrane s vratarima su bile sve bolje. Perez de Vargas spriječio je prvi napad Kielca na +2, obranivši penal Morytu što se događa rijetko. I Ortega je aktivirao tešku artiljeriju s vanjskom trojkom Mem – Richardson – N'Guessan, trebalo je jurišati na 'betonske' zone protivnika koje naplaćuju svaku slabost protivnika, slabost u doslovnom smislu.

Kielce je imalo korak prednosti u nastavku drugog dijela, ali je u 57. Barca povela nakon greške u polukontri Ali Zeina. Karaljok je brzo izjednačio i opet je sve bilo na nuli, ali uz isključenje Gebale, što je bio veliki problem za Poljake. Posebno kada je Gomez zabio penal za 28:27. To je dovelo napad Poljaka pod pritisak, ispala im je lopta i Barca je imala priliku dovršiti utakmicu, ali Mem nije pogodio, pa je Kielce imala priliku za egal na kraju. Imali su time-out i Karaljok je iz produženog napada na asistenciju Kuleša zabio za egal na kraju – 28:28.

Produžetak – prvih pet minuta 2:1 za Barcelonu, makar je Wolff napravio nekoliko čuda na golu. Drugih pet minuta Kielce okreće, Barca se vraća u egal. Kielce ima šut za pobjedu, fula Alex Dušebajev. Penali – Perez de Vargas brani Aleksu Dušebajevu, Barca zabija sve, posljednji Fabregas i to je kraj!