IZVIĐAČ NIJE USPIO Sloboda osvojila Kup, Ljubušacima poništen pogodak u posljednjim sekundama

HRK Izviđač
RK Sloboda

U Doboju je u protekla dva dana odigrana završnica Kupa BiH u rukometu.

U finalu su snage na kraju odmjerili Izviđač i Sloboda, a slavili su na kraju Tuzlaci 29:28 u uzbudljivoj završnici. Ljubušaci su čak postigli pogodak za 29:29, no on je poništen u posljednjim sekundama.

Bio je to kvalitetan meč sa dosta uzbuđenja, te smo mogli vidjeti sjajan rukomet. Nakon uzbudljivog prvog dijela Sloboda je vodila 18:17, i u nastavku dosta uzbuđenja.

U prvom poluvremenu ekipe su se izmijenjale u vodstvu, ali nijedna nije imala više od dva gola prednosti. Gledali smo sjajan, brz i tečan rukomet, za koji se očekivalo da će odgovarati ekipi iz Ljubuškog, ali i Sloboda se odlično snašla. Držali su se Tuzlaci sjajno i parirali Skautima u trčanju, pa zbog toga nije bilo prilike da se bilo koja ekipa odvoji. Na poluvrijeme je s prednošću otišla ekipa Slobode, koja je vodila s 18:17.

Prvih 15-ak minuta nastavka Sloboda je držala prednost, većinom od dva gola razlike. Imala je i više prilika da ode na tri razlike, ali Grbavac je bio sjajan na golu, te nije dao Tuzlacima da se odvoje. No, s druge strane svaki put kada se Izviđač pokušao priključiti, na golu Slobode je briljirao Dražen Stojanović. Problem za Izviđač nastao je kada je srednji bek Miljan Vukšić dobio crveni karton, nakon što je iz sedmerca pogodio u glavu rezervnog golmana Slobode Zdravka Čajića. Nakon toga je Sloboda uspjela da ode i na tri razlike, ali brzo se Izviđač vratio u meč.

Kada je Čajić obranio drugi sedmerac na meču osam minuta do kraja, činilo se da Sloboda ima sve u svojim rukama, no Skauti nisu tako mislili. Imao je Izviđač napad za izjednačenje u 59. minuti, ali sjajni Stojanović brani. Ipak, do kraja meča Izviđač je izjednačio, ali Bečić u narednom napadu pogađa za 29:28 pet sekundi do kraja. Skauti postižu gol s centra, koji nije priznat, jer je vrijeme isteklo, te je Sloboda stigla do trećeg trofeja Kupa BiH.

Bečić je postigao sedam golova za Slobodu, a junak Tuzlaka je bio Stojanović sa 17 odbrana. Na drugoj strani Grbavac je upisao devet devet odbrana, Vukšić je dodao osam golova, ali i zaradio crveni karton.

Najboljim igračem turnira, odnosno završnice proglašen je Anes Bečić (RK Sloboda), dok je najbolji strijelac turnira Miljan Vukšić (RK Izviđač).