HRVATSKA IMA NOVOG IVANA, OVAJ PUT IZ LJUBUŠKOG "Čast mi je samo biti na popisu s tako velikim igračima"

Ivano Pavlović
RK Izviđač

Da ljubuški Izviđač godinama stvara vrhunske igrače dobro je poznato. Veliki broj onih koji su potekli u našem najtrofejnijem rukometnom klubu svoj kruh danas zarađuje diljem Europe. Posljednjih dana Europu je oduševio vratar Zagreba, mladi Ljubušak Matej Mandić koji je trenutno po statistikama među pet najboljih vratara Lige prvaka, a prije samo nekoliko godina je kao srednjoškolac debitirao za Izviđač. Pitanje je dana kada će Mandić napustiti i Zagreb jer kako doznajemo već ima brojne ponude od europskih velikana.

No, kako jedni odlaze, drugi stasaju u Izviđaču. Veliki potencijal trenutno pokazuje 20-godišnji Ivano Pavlović. Srednji vanjski 'Skauta' oduševljava rukometnu javnost iz utakmice u utakmicu. Njegove igre nisu promakle ni izborniku reprezentacije Hrvatske Goranu Perkovcu koji je Pavlovića uvrstio na širi popis od 21 igrača koji će se boriti za svoje mjesto na nadolazećem Europskom prvenstvu koje će se igrati od 10. do 28. siječnja u Njemačkoj. Okupljanje je 17. prosinca u Zagrebu. 

Ivano Pavlović

"Velika čast za mene. Samo biti na širem popisu sa svim velikim igračima koji su dugi niz godina, koji su puno dali za hrvatski rukomet, osvajali medalje na prvenstvima i biti dio te priče je san svakog rukometaša", kaže Pavlović za Hercegovina.info.

Na pitanje misli li da može izboriti mjesto među putnicima za Njemačku skromno odgovara:

"Dosta je jaka konkurencija. Vidjet ćemo što nam Bog da".

Pozicija srednjeg vanjskog, virtuoz rođen 2003. godine, baš kada je Hrvatska u Portugalu osvajanjem svjetskog zlata krenula svoj veliki uspon, a ime poput najvećeg svih vremena Ivana Balića.

Sadržaj se učitava...

"Brojni su me to pitali jesam li po Baliću dobio ime. Pitao sam i ja svoje roditelje rekli su da nisam. Znam da je to u to vrijeme bilo jako popularno ime. Danas mi je drago što ga nosim i što igram poziciju baš kao i Ivano Balić", govori nam Ivano.

No, vratimo se na Izviđač preko kojeg je Pavlović i dobio zasluženi poziv. Rukometaši Tonija Čoline igraju na tri fronta. Lijepo se mlada ekipa predstavila u Europi među velikanima. Unatoč porazima stižu pohvale i od protivnika koji prepoznaju potencijal ovog kluba i njegovih igrača.

Ivano Pavlović

"Bilo je dosta dobrih utakmica, ali u nekim nismo bili na razini. Ova Europa nam je pokazatelj da se na svakoj utakmici treba biti koncentriran maksimalno i biti sto posto "unutra". Primjerice, protiv Chamberya kući nismo odradili posao kako smo mogli, a onda smo za tjedan dana u Francuskoj pokazali da možemo. U Bukureštu smo imali primjerice puno tehničkih grešaka i to nas je malo deprimiralo. Berlin smo doma dobro izgledali 50 minuta. Malo nas je poremetio i jako težak raspored, imali smo puno utakmica u dva mjeseca. Isto tako moram reći kako nam se ozlijedio Milan Vukšić, a zbog ozljede je otpao i Bebek. S druge strane u našim redovima ima momaka koji su došli iz druge lige i odmah zaigrali Europu, ali oni su pokazali potencijal, da mogu i da je svjetla budućnost pred njima. Bilo nam je teško, no sada je završilo. Imamo dobro iskustvo", ističe Pavlović.

Sadržaj se učitava...

Prvenstvo još uvijek nije gotovo. Izviđač do kraja jesenskog dijela prvenstva ima za odigrati još tri kola protiv Slobode, Krivaje i Konjuha, a u subotu su slavili na teškom gostovanju u Doboju.

"Sada smo pobijedili na jednom teškom gostovanju u Doboju. Znali smo da će biti teško. Naš vratar je bio fantastičan, imao je čak 26 obrana i "čuvao nam leđa". U napadačkom dijelu smo mogli puno bolje iskoristiti njegovu odličnu večer i privesti utakmicu kraju, ali realizacija nam nije bila dobra. No, dobro, pobijedili smo i uzeli dva boda. Moramo do kraja svaku utakmicu ući maksimalno kako bi završili na prvom mjestu".

Ivano Pavlović

Zadovoljan je svojim igrama, no svjestan kako može još puno.

"Bilo je odličnih utakmica. Zadovoljan sam posebno europskim utakmicama, ali naravno uvijek može bolje. Moram raditi na greškama i uvidjeti stvari koje nisu dobre. Nismo imali puno vremena raditi na individualnoj igri. Mislim da imam još puno prostora za napredak", kaže.

Želja je jednog dana zaigrati u nekom od europskih velikana.

"Za Izviđač sam ugovorom vezan do 2026. godine. Naravno da je cilj i želja jednog dana otići u neki veći klub i napraviti iskorak u nekom klubu iz Lige prvaka. Ne želim žuriti, ali volio bih otići i malo ranije nego što ugovor istječe. No, nikada ne znate što vam budućnost nosi. Može se ne daj Bože dogoditi neka ozljeda, tako da se ništa ne može unaprijed govoriti".

Sigurno je kako će i on poput brojnih izdanaka jedne od najboljih rukometnih škola u Europi naći svoje mjesto na velikoj sceni. Prati bivše igrače izviđača. Od Davida Mandića, Mateja Hrstića, Josipa Šarca, ali i donedavne suigrače Mateja Mandića i Miloša Kosa.

Ivano Pavlović

"Matej je dosta rano otišao i jako mlad pokazao kvalitetu u Premijer ligi BiH. Jako smo dobri prijatelji i čujemo se svaki dan. Bilo mu je jako teško kada je otišao. Vrijeme adaptacije na novi klub, veća razina, Liga prvaka, a i ozljede su ga poremetile. Sada je konačno pokazao tko je on i kakav potencijal ima. Mislim da će biti jedan od najboljih vratara na svijetu. S druge strane Kos je "jak kao zemlja", odličan šuter. Otkuda on može postići pogodak to ne može nitko. Gledao sam Zagrebovu utakmicu protiv Alborga, u odlučujućim trenutcima jednom Landinu postići onakav pogodak za izjednačenje s toliko godina je za svaki respekt. To je samo još jedan od pokazatelja kakve igrače izviđač pravi. O prošlosti ne trebamo ni pričati", zaključio je.

Sa samo 20 godina našao se na radaru jedne od najboljih reprezentacija svijeta, ušao na širi popis, a trener Izviđača Toni Čolina trenutno teško može zamisliti momčad bez njega. Ono što su započeli Željko Musa, Denis Buntić i Mirko Alilović, nastavili Matej Hrstić, Josip Šarac i David Mandić, sada je pred Pavlovićem i njegovom generacijom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.