FOTO  Branislav Stojkić: Djeca Zrinjskog više ne napuštaju Mostar

Zrinjski Borac
Plemići su po prva puta osvojili jedan pokal u seniorskoj konkurenciji na državnoj razini, prezimili su u Europi, a u nastavku sezone konkuriraju za sam vrh premijerligaške ljestvice. Uz sve to Plemići su itekako u igri i za obranu naslova u Kupu BiH. Sve to dovoljan je razlog za razgovor sa mladim i ambicioznim predsjednikom kluba Branislavom Stojkićem.

Za početak možemo li napraviti presjek ove polusezone otkako si došao na čelo HMRK Zrinjski?

"Pa u klubu je neka nova priča u zadnje dvije sezone, kada sam se i ja priključio radu u HMRK Zrinjski. Postojao je dogovor u klubu da se u prvoj godini napravi stabilizacija, a u ovoj sezoni smo priželjkivali bolje rezultate. Na početku sezone nismo stavili neke velike rezultatske imperative pred igrače i stručni stožer, ali eto stvorila se jedna dobra rezultatska priča. Mi smo kao što sam rekao  priželjkivali bolji rezultat od prethodne godine i za sada je on relativno dobar. Imali smo i jednu malu rezultatsku krizu gdje su nam se dogodila tri uzastopna poraza, i to dva domaća koja iskreno nismo očekivali, pogotovo nismo očekivali poraz protiv Vogošće. Izgubili smo i utakmicu u Maglaju koju neću puno komentirati. Poslije svega u neku ruku mi je drago da su nam se dogodili ti porazi jer smo se nakon toga trgnulii vratili na pobjednički kolosjek. Nakon toga je došla nova skupština gdje smo neke stvari posložili i ja sam inzistirao na jednoj reorganizaciji kluba s tim da uvedemo stručni stožer, glasnogovorništvo i odnose s javnošću što nam je jako važno, U jednom momentu imali smo čak šest ozlijeđenih igrača i htjeli smo vidjeti zašto nam se to događa kada imamo vrhunskog fizioterapeuta, dobrog kondicijskog trenera profesora Šprlju i profesora kineziologa Kajana koga smo angažirali za rad u klubu. Nakon svega smo sve to iznijeli na sastanku sa našim trenerom Medićem i vjerujte taj sastanak je inicirao skupštinu, a na skupštini je izabrano novo vodstvo HMRK Zrinjski. Pod tim vodstvom mi smo uspješno završili ovaj prvi dio sezone, i u 11 utakmica smo ostvarili 10 pobjeda".

Prošla godina s pravom se može nazvati povijesnom za HMRK Zrinjski. Osvojen je po prvi puta Kup BiH, ali se i izašlo u europu gdje je klub i prezimio? To posebno treba naglasiti jer malo klubova iz BiH se odlučuje igrati europske utakmice?

"Definitivno to treba stalno naglašavati. Mi imamo strašnih problema u klubu jer konkretno nemamo potrebne uvjete za rad u gradu Mostaru. Sportska dvorana koje Mostar nema je jedan od najvažnijih segmenata za rad i normalno održavanje kluba. Naša velika sreća je što imamo rukometni dom na Sveučilištu u Mostaru (Kampus u Rodoču)i ta naša škola nam je uvelike omogućila opstanak kluba. Što se tiče izlaska u europu,  tu je Uprava donijela jako važnu odluku da mi idemo u to natjecanje. Svako kolo igranja iziskiva velika financijska sredstva koja ni u jednom trenutku ne smiju opteretiti naše tekuće troškove. Meni je jako drago da smo mi stabilizirali financije, vraćamo neke stare dugove i ono što je najvažnije ulažemo u školu rukometa. U takvoj situaciji Europa nam je bila izazov. Meni je jako krivo što klubovi koji imaju puno veće proračune od Zrinjskog, recimo Borac ili Izviđač nisu krenuli u Europu, a Zrinjski je kao osvajač ipak odlučio nastupiti. Za sada nam to ide dobro. U prvom kolu smo pozvali klub Batunami iz Gruzije da dođe u Mostar i tu smo mi preuzeli sve troškove. Sada je Krasnodar pozvao nas i oni će pokriti troškove odigravanja utakmica, kao što smo mi preuzeli troškove prvog kola. Idemo dakle u Rusiju pokušati izvući što bolji rezultat, a ja evo obećajem da u Rusiju nećemo ići kao turisti".

Ono što je fenomen u Zrinjskom jeste veliki broj domaćih igrača. Lijepo je vidjeti na predstojećem EP da Zrinjski ima dva reprezentativca u izabranoj reprezentaciji Hrvatske koja spada u svjetski rukometni vrh. Po meni to je i najveći uspjeh Zrinjskog koji proizvodi igrače svjetske klase?

"Ono što je sada dobro u Zrinjskom jeste da je klub stabiliziran. Ovo je po prvi puta da nam se u prijelaznom roku momčad nije razbježala. Mudrim i pametnim odlukama željeli smo sve igrače ostaviti. To smo uspjeli, pa čak smo doveli dvojicu igrača kao pojačanja. Mostar je ponovo rukometni grad, tu nam djeca ostaju i kao što ste sami rekli imamo sjajne pojedince. Igor Karačić i Marino Marić su u Hrvatskoj reprezentaciji, Ivan Karačić nastupa za BiH, a ne treba zaboraviti ni da je naš Vedran Delić igrao za reprezentaciju BiH. Od sadašnjih igrača treba istaći Filipa Vistoropa koji je član mlade reprezentacije Hrvatske. Definitivno to su sve djeca Zrinjskog, i ovaj puta moram spomenuti trenera Raguža koji je radio i radi sa tim mladim igračima. To na kraju su i njegova djeca jer je on skupa sa djecom održao našu školu rukometa u teškim trenucima. Da tada nije bilo našeg tajnika Garmaza i dijela klupskih dužnosnika koji su vjerovali u opstanak mi danas ne bi mogli pričati o uspjesima Zrinjskog. Na kraju moram reći danas imamo stabilan klub, a odlično je to što ovu sportsku priču podržava Sveučilište u Mostaru na čelu s rektorom Tomićem. Krajem ljeta pripremao još jednu lijepu sportsku priču, ali o tome ćemo kada dođe vrijeme".

Rukomet je specifičan u Mostaru jer redoviti puni školsku dvoranu u Mostaru? To je prednost HMRK Zrinjski, ali mana je što je ta školska često i mala za sve one koji žele gledati rukomet i Zrinjski?

Da to je školska dvorana i ja tako uvijek i zovem. Od njenog nastanka do danas ona se vrlo malo promijenila i samo se parket novi postavio, a sve ostalo je isto, pogotovo taj mali kapacitet. Evo sada se ja pitam što ukoliko mi prođemo dalje u Challenge kupu? Mi ne idemo u Rusiju s bijelom zastavom i opet kažem što ako prođemo? Mi tamo idemo uraditi dobru stvar, i drago mi je da trener Medić i igrači nisu pod pritiskom, ali ukoliko prođemo mi nećemo moći igrati u Mostaru jer ovaj grad nema sportsku dvoranu i to je zaista žalosno.

Zrinjski je danas otišao na zimske pripreme. To se nije godinama dogodilo?

"Da, i to je još jedan primjer da je klub konačno na zdravim nogama. Godinama se nije išlo na te zimske pripreme, a sada su momci u Makarskoj i iznimno mi je drago da će tamo biti u kampu sa jednom od najboljih momčadi sa naših prostora PPD Zagrebom".

Završna riječ, u kojoj naravno ne moramo pozivati publiku, publika prati Zrinjski!

"Ne, mi ne moramo pozivati publiku. Preko 90 % naše momčadi je iz Mostara i to je uz odlične igre dovoljan mamac da dvorana kada igra HMRK Zrinjski bude dobro popunjena. Primijetili ste da smo mi dobro zastupljeni u medijima, a i sa svojim navijačima imamo odlične odnose. Ja se nadam da je ovo početak stvaranja jednog velikog kluba i mislim da će i iduća godina biti povijesna  bar što se tiče naših rezultata. Ovo je stvarno nešto veliko i mi ne mislimo stati, uskoro počinju utakmice i vjerujem da ćemo ostaviti trag i u domaćem prvenstvu, ali i u europi".

Kakva je situacija sa sponzorima. Poznato je da se bez jakih sponzora nema nekih velikih rezultata?

"Već ste spomenuli da Zrinjski nema problema sa navijačima. Neki klubovi imaju taj problem, ali ne i Zrinjski. Kapacitet dvorane u kojoj igramo je oko 1000 mjesta i mi ga bez problema punimo. S druge strane sam i pomalo razočaran jer domaći gospodarstvenici nisu do kraja prepoznali ove naše uspjehe. Oni se nekada nađu možda malo i uvrijeđeni nekim mojim istupima, ali meni i Upravi Zrinjskog je zadatak napraviti veliki klub, pa u tu svrhu i ovim putem molim gospodarstvenike da prepoznaju potencijal rukometaša Zrinjskog koji je sastavljen od domaćeg kadra i da malo pomognu mostarskoj mladosti. Mi bez našeg glavnog sponzora PPD Zagreb ne bi mogli postizati ni približno dobre rezultate koje sada ostvarujemo, te još jednom molim sve koji mogu da pomognu ovaj klub".

Rukomet se definitivno vratio u grad na Neretvi, Zrinjski je ponos Mostara i Hercegovine, ali eto glavni sponzor kluba dolazi iz Zagreba?

"Da,  nažalost mi danas nemamo neku domaću tvrtku koja bi nam bola malo veći sponzor, a tih tvrtki itekako ima u Mostaru i Hercegovini. Nekako kroz razgovore primjećujem da mnogi misle da ćemo mi ispuhat, ali nikako da to dočekaju. Mi nećemo stati, idemo do kraja i ovaj entuzijazam koji mi imamo donijet će puno sportu u gradu. Ovih dana priželjkujemo nastavak suradnje sa PPD -om i iskren o se nadam da će Zrinjski po prvi puta iza imena dobiti prefiks, i očekujem da će do konca prvog mjeseca ta priča biti završena".

Rukometna priča se nastavlja u gradu na Neretvi. Lijepo će danas na EP u Splitu u dresu reprezentacije Hrvatske vidjeti djecu Zrinjskog i Mostara. Ova ambiciozna Uprava HMRK Zrinjski na najboljem je putu da u skoro vrijeme iz omladinske škole izbaci igrače koji će naslijediti Karačića i Marića.

HERCEGOVINA.info