BORBA ZA OLIMPIJSKE IGRE Velika pobjeda Hrvatske protiv Austrije

Ivan Martinović
Jozo Cabraja/kolektiff

Hrvatski rukometaši su na željeni način započeli kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Hannoveru, lomili su otpor Austrije i u nastavku je nadigrali za uvjerljivu pobjedu.

Jelinić je u 4. minuti lako okončao brzu kontru čime je postao prvi hrvatski strijelac u duelu s Austrijancima koji su inače od prvih napada stekli dva gola prednosti.

Bilyk je uskoro munjevitim solo prodorom upotpunio dojam o poroznoj hrvatskoj zoni na startu što su suparnici iskoristili za odmicanje na 4:1. Razbranio se golman Matej Mandić održavajući ekipu u utrci. Istina da su Austrijanci odmakli na 5:1, ali nervozi i napetosti usprkos proradio je hrvatski napad. Servirao je seriju 3:0 okončanu golom Luke Cindrića za smanjenje na samo 5:4.

Hrvatska je nastavila lov za izjednačenjem dok je već promakla i sredina poluvremena a austrijski konkurenti su nastavili odmicati za korak – dva. Tada je hrvatska obrana ostala bez iskusnog imena, suci su dali izravni karton povratniku u reprezentaciju Jakovu Gojunu procjenom da je “Jaki” suparnika namjerno udario u lice. Ipak, tko čeka taj dočeka, nakon pete Mandićeve obrane u kontri je Marin Šipić lako ostvario prvo izjednačenje – 9:9 u 18. minuti. Usput je izborio igrača više.

Hrvatska je nastavila održavati korak ubrzavajući pritom tempo igre tražeći ipak još uvijek način za zaustavljanje Bilyka. kada je prodana lopta kojom je Weber s igračem manje odvojio Austriju na 13:11 islandski izbornik Hrvatske Sigurdsson je pozvao minutu odmora. To je urodilo novim izjednačenjem, po šestoj Mandićevoj obrani Srna je pogodio za 13:13. U preostalih nekoliko minuta do odmora opet su Austrijanci stekli ta česta dva gola prednosti, Hrvatska ih je dostigla i na odmoru je 16:16 poslije šestog izjednačenja.

Početkom nastavka je ostvareno to dugo čekano prvo hrvatsko vodstvo. Ostvareno je u prazan gol, dio je hrvatske lavine od čak 4:0 u kojoj je uz golove Ivana Martinovića stigao je onaj Verona Načinovića, odjednom je hrvatska momčad odmakla za tri gola, povela je 20:17. Mandića je nakon njegovih osam obrana uz to na kratko odlično zamijenio Dominik Kuzmanović, ovaj prvi je nastavio obogaćivati kolekciju atraktivnih intervencija produžujući post austrijskog napada.

Hrvatska je pak nastavila održavati tih obećavajućih tri koraka razmaka i do isteka druge trećine igre te su suparnici počeli s kockarskim napadom “sedam na šest”. Kako je na drugoj strani hrvatski napad i dalje bio protočan i s krila i s vanjske pozicije odnos snaga se nije mijenjao dok su minute odmicale. U 45. minuti je već 25:21 a Kuzmanović je nastavljao gdje je Mandić stao, njihova momčad je s potonjih 26:21 glasno najavila pobjedu. Sve je okončano s 35:29, Hrvatska je napravila prvi korak prema Parizu

Hrvatska – Austrija 35:29

Utakmica kvalifikacija rukometaša za Olimpijske igre: Hrvatska – Austrija 35:29 (16:16). Dvorana u Hannoveru. Suci: Lars Jorum, Havard Kleven (Norveška).

HRVATSKA: Kuzmanović, Mihić, Duvnjak, Šoštarić 5 (2), Gojun, Mandić, Karačić 1, Načinović 2, Mamić, Cindrić 4, Martinović 9, Šipić 5, Glavaš, Srna 5, Klarica 2, Jelinić 2.

AUSTRIJA: Bergmann, Mahr, Božović 6, Frimell 4, Herburger 2, Weber 2 (1), Schweighofrer 1, Živković, Dambock, Bilyk 8, Wagner 3, Nigg 1, Kofler, Huteck 2 (1), Miskovez, Mostl.

Isključenja: Hrvatska 2, Austrija 6 minuta. Crveni karton: Gojun (15′). Sedmerci: Hrvatska 2 (2), Austrija 2 (2).