Bivši Plemić Filip Vistorop vodio Hrvatsku do pobjede nad Rusijom

Filip Vistorop, HMRK Zrinjski, Filip Vistorop, HMRK Zrinjski, PPD Zagreb, RK PPD Zagreb, Filip Vistorop, Hrvatska, Filip Vistorop
U prvom susretu skupine C pobijedili su Rusiju s 26:22 (14:10). Rusija je u početku pokazivala dobar otpor uz raspoloženog vratara Denisa Zabolotina, ali hrvatski su juniori vrlo brzo pronašli način da pronađu put do ruske mreže i okrenuli su rezultat u svoju korist. U nastavku utakmice to su samo održavali i na kraju upisali prva dva boda na europskoj smotri.

Rusija je bolje otvorila i brzo povela s 2:0, ali Ivan Martinović sa svoja dva pogotka vraća Hrvatsku u igru. Do devete minute Rusi su imali minimalno vodstvo, no Josip Repušić donosi Hrvatskoj prvo vodstvo u desetoj minuti (5:4) i to s igračem manje. Mogli su ubrzo nakon toga još dodatno povećati svoje vodstvo, ali ziceri nisu bili spremljeni u mrežu već promašeni ili ih je zaustavio Denis Zabolotin. Ipak, kvaliteta Hrvatske je došla i rezultatski do izražaja u 22. minuti nakon serije od tri uzastopna pogotka. Zabio je Nikola Grahovac za 10:7, a ruski izbornik je odmah reagirao minutom odmora. Međutim, i nakon time-outa Martinović zabija novi pogodak za Hrvatsku i donosi najveće vodstvo u dotadašnjem djelu susreta (11:7). U posljednjih sedam minuta prvog dijela bez većih su problema održali tu prednost.

Iako su na početku drugog poluvremena povećali prednost na pet pogodaka, u 39. minuti Sergej Nikolenkov zaključuje rusku seriju od tri pogotka i smanjuje na 18:16. Izbornik Vladimir Vujović pozvao je time-out nakon kojeg Josip Šarac prekida mini-krizu i zabija za 19:16. U 44. minuti Rusija se prišuljala na minus jedan pogotkom Savelija Šalabanova. Opet je probleme hrvatskim juniorima stvarao raspoloženi Zabolotin. Tri minute kasnije Šarac i Leon Strbad vraćaju hrvatske juniore na +3 (21:18). Još su jednom uspjeli ruski juniori smanjiti na jedan razlike, ali ponovo Šarac i Strbad vraćaju prednost od tri pogotka na hrvatsku stranu.

U posljednje dvije i pol minute Hrvatska je ušla s rezultatom 25:22 i igračem manje, no do kraja nisu primili pogodak već zabili jedan i slavili s konačnih 26:22. Najbolji strijelci u pobjedi Hrvatske bili su Ivan Martinović i Filip Vistorop sa šest postignutih pogodaka. Sergej Nikolenkov jer uz vratara Denisa Zabolotina bio je najbolji ruski igrač sa šest pogodaka.

hrs.hr