Balić: Razočaran san, nisan doša igrat za peto misto

Bili su na presici i Slavko Goluža i Domagoj Duvnjak, ali naravno da je većina pitanja bila upućena Baliću. Prilike su rijetke, treba ih iskoristiti.

Na početku je želio razjasniti što se to "dogodilo" između njega i Goluže po završetku utakmice s Poljacima.

Izgledalo je kao da je Balić odbio primiti Golužinu čestitku, gurnuo je izbornikovu ruku sa svoga ramena i nešto ljutito promrmljao. Dovoljno da hrvatska javnost to protumači kao njihov sukob.

- To su takve gluposti... Uvik se meni nešto izmišlja, umoran san više od toga... Izbornik i ja smo si čestitali već na klupi, a poludija san zbog sudaca. Zbog njih san bija živčan, Slavko me samo tija smirit'. Nije mi jasno zašto ste to napuhali, zašto niste mogli biti zadovoljni igrom i pobjedom i igrom koju smo pružili nego ste morali baš to izvuć. Pogotovo šta se ništa nije dogodilo. Pogleda san jutros snimku, na njoj se ne vidi da smo se Slavko i ja baš nešto pofajtali. Nije mi jasno...

Zbog čega tolika nervoza?

- Svi smo nervozniji jer smo prošle turnire pobjeđivali, a sad smo i gubili. Nismo imali ni sreće, bili smo "tu", ali nismo pobjeđivali, što smo u prošlosti radili. Treba napraviti analizu, vidjeti di smo griješili. Sad je glupo da ja bilo šta govorim, Slavko ima sva videa i kad se napravi dobra analiza svi ćete dobit izvješća.

Kriv je tko baci loptu u aut

Zašto misliš da je glupo da ti kažeš svoje mišljenje?

- Zato šta se triba pripremit za sljedeću utakmicu. Imam neke svoje dojmove o svemu, ali treba još jednom ili više puta pregledati sve utakmice i onda mogu kazati nešto pametnije. Ovako napamet ne bi bilo u redu.

Novinare je zanimalo zbog čega je Ivano bio u nekim situacijama prenervozan?

Kao ono protiv Šveđana kad je "poludio" na Buntića jer nije bio tamo gdje je rebao biti pa je Ivano loptu bacio u aut. Ta situacija je ponudila različita objašnjenja, većina je smatrala da su krivi Buntić i Kopljar koji ne znaju na desnom vanjskom pratiti Balićeve ideje, istog su mišljenja i Drago Vuković (on nije govorio o Buntiću i Kopljaru nego o bekovima općenito, uključujući i sebe) i slavni Šveđanin Magnus Wislander. Zoran Gobac, pak, smatra da je za to kriv baš Balić.

- Krivac je onaj koji baci loptu u aut!

Ovu Balićevu izjavu nisu svi uzeli "zdravo za gotovo". Pogotovo što je u slovo ista onoj kojom je "Bog hrvatskog rukometa", stvoritelj od kojeg je sve počelo i bez kojega ničeg ne bi bilo (možda bi bilo Metkovića, Zadra, Umaga, Medveščaka...), Zoran Gobac, "popljuvao" Balića nakon poraza protiv Švedske.

- Možete to shvatiti i napisati kako god hoćete, ja san to tako reka. Onaj igrač koji ima loptu i baci je u aut, taj je kriv. Za mene je tako.
I na presicama ima briljantne driblinge kao i na terenu. Ponekad se poigrava s novinarima kao s protivničkim obranama. Teško ga je pratiti, ako ga ne pratiš lako ispadneš iz igre...

Nisu bili pravi

Razočaran odlaziš iz Švedske?

- Jesan, razočaran san. Lani u Austriji smo cijeli turnir igrali bez Laca i pola turnira bez Tonća Valčića pa smo igrali finale. Kako neću biti razočaran!? Pa nisam ovdje doša igrat za peto misto! Kad se napravi prava analiza znat će se razlozi zbog čega igramo za peto misto, a ne polufinale.

Može li jedno prvenstvo na kojemu niste igrali polufinale pokvariti dojam o reprezentaciji nakon svega što je napravila u zadnjih osam godina?

- Ja se nadam da ne može. Ne bi trebalo promijeniti sliku o nama.

Ipak, nervoza je bila velika. Prevelika.

- Očekivali smo da ćemo igrati bolje nego šta smo igrali i zato smo bili nervozniji nego inače. Od prve utakmice stvari se nisu odvijale kako smo mislili da će se odvijati i zato se uvukla nervoza.

Jesi li ti mogao to smiriti?

- Ja!? Ja da smirujem!?
Smijeh se prolomio dvoranom. On sigurno nije taj koji će smirivati. Najblaže rečeno.

Potom smo se opet uozbiljili, zanimalo nas je koliko je Ivanu falio "pravi Duvnjak"?

- Većina nas nije bila u pravoj formi. Falio je i Duvnjak i ja i Kopljar i Tonći i Lac... svi smo malo falili za bolji rezultat. Nije samo Domagoj.
Kao i uvijek, bio je iskren do kraja. Nismo bili pravi za polufinale. I to je to.

izvor: slobodna dalmacija