Pored Bogdanovića, Sliškovića, Modrića, dvoranu u Mostaru nazvali po Daliću

kampus rodoč, Sveučilište u Mostaru, dvorana, zlatko dalić
Arhiva

Sportska dvorana u sveučilišnom Kampusu u Mostaru nosit će izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića, odlučio je dana Senat Sveučilišta u Mostaru.

"Upravo pod njegovim vodstvom hrvatska reprezentacija ostvarila je najbolji uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa osvojivši drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji", navodi se u objašnjenju Senata Sveučilišta u Mostaru. 

Uz dužno poštovanje prema izborniku Daliću možemo reći kako je ova odluka pomalo iznenađujuća. Prva stvar je ta, da i nije baš praksa da se imena ulica, trgova, stadiona ili navijačkih tribina zovu po živućim osobama. Čak smo i mišljenja da je i njima samima ta pomisao pomalo neugodna i da ih čini 'bivšima'.

No, ono što je sigurno još čudnije je to da će pored brojnih mostarskih sportskih velikana, dvorana u sveučilišnom kampusu dobiti ime po Livnjaku. Da se razumijemo, nije nam cilj dijeliti Hrvate bili oni iz Mostara, Livna, Karlovca ili Solina niti 'furati' neki lokalpatriotizam. O Zlatku Daliću možemo reći samo najbolje i samo jedno: Od Zlatka do Zlatka, od pokojnog Cice Kranjčara do Dalića. 

Dva hrvatska izbornika, imenjaka, koji su uvijek bili svoji i nikada nisu bili ničije marionete kada je u pitanju nogometna reprezentacija Hrvatske. Ono što je Zlatko Dalić napravio svojim dolaskom na klupu 'Vatrenih' ostat će zapisano u povijesti i nikada nitko to neće moći izbrisati, neovisno o srebru. Ujedinio je ponovno nogometnu Hrvatsku i vratio nadu u reprezentaciju što je puno više od bilo kakve medalje. Zaslužuje najuspješniji hrvatski izbornik ikada i dvoranu i grafite, ali jednoga dana ulice diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine za sve učinjeno.

Dalić je ovdje potpuno neupitan, već se postavlja pitanje priznaje li Mostar svoje?

Ako se već ime dvorani odlučilo dati po živućoj osobi svijeta sporta, je li se dvorana mogla zvati po Mostarcima Bojanu Bogdanoviću, Blažu Sliškoviću ili možda Luki Modriću. Iako nije Mostarac ime Luke Modrića zauvijek će ostati vezano za Mostar i Hrvatski športski klub Zrinjski.

HMRK Zrinjski nedavno je postao Sveučilišni klub Zrinjski. Moglo se stoga ime dvorani dati i po nekom od mostarskih rukometaša koji dominiraju svjetskim i europskim parketima, a da bi došli do toga gdje danas jesu, trud, rad i znoj ostavili su u malenoj dvorani na Bijelom Brijegu kroz zgusnut raspored treninga i u jako lošim uvjetima.

Brojnim medaljama su mostarski sportaši su toliko radosti donijeli u Grad na Neretvi. Ako im se već nisu mogli osigurati osnovni uvjeti, napraviti dvorana i bazen, onda bi u svom gradu trebali imati malo više poštovanja i priznanja, malo više od hvatanja za rukav i traženja fotografiranja na jednom od njihovih brojnih dočeka.