ŽENE NA UDARU Megan je bila muškarac, a sad kao plivačica postavlja rekorde među ženama

Transrodna plivačica

Transrodna plivačica postala je predmet kontroverzi u SAD-u nakon što je oborila rekord ženskog tima na jednom koledžu u New Jerseyu.

Transrodna plivačica s koledža izazvala je kontroverzu nakon što je oborila rekord ženskog tima prošlog vikenda, i to nakon tri godine natjecanja u muškom timu.

Megan Cortez-Fields, studentica četvrte godine na Ramapo koledžu, postavila je novi rekord i osvojila prvo mjesto u disciplini leptir na 100 metara na natjecanju u Pensilvaniji prošle subote. Njen rezultat od 57.22 sekunde bio je za 0.68 sekundi brži od prethodnog rekorda postavljenog 2017. godine, kako pokazuju najnoviji podaci škole, kako izvještava New York Post.

Škola je prvobitno proslavila njen novi rekord i čestitala joj u objavi na Instagramu, ali je brzo obrisala nakon što su kritičari doveli u pitanje njen trijumf - posebno ukazujući na to da se pridružila ženskom timu tek ove sezone.

Bivša studentska plivačica koja je postala aktivistkinja, Reiley Geins, bila je među onima koji su predvodili revolt.

"Oni koji odluče ostati slijepi pred nepravdom omogućavanja prosječnim muškim sportašima da postanu rekorderi među ženama ili nesposobni ili šovinisti. Više nema sredine", dodala je Geins u intervjuu za Fox News.

"Incident na Ramapo koledžu ne bi trebao biti iznenađenje za bilo koga, s obzirom da smo vidjeli gotovo istu priču iznova i iznova, a nema ljudi na vodećim pozicijama koji su voljni stati u obranu žena"

Neovisno vijeće za ženski sport (ICONS) također se oglasilo na X, optužujući Cortez-Feilds da je "izbrisala ime žene iz knjige rekorda". Međutim, Ramapo koledž branio je, rekavši da škola slijedi pravila NCAA i da "podržava sve svoje studentske sportaše".

"Postoje stroge mjere koje NCAA postavlja pred transrodne sportaše. Morate zadovoljiti određene kriterije kako biste pokazali da ste sposobni, kao transrodni sportaš, natjecati se sa ženama.

"Mi smo pridruženi član NCAA. Mi smo u skladu. Učinili smo sve što NCAA kaže da treba učiniti u vezi s natjecanjima transrodnih sportaša u timu. Svi koraci su poduzeti i dokumentacija je pružena radi odobrenja sudjelovanja Megane. Škola je rekla da je originalni Instagram post obrisan od strane studenta "koji je želio zaštiti svoju prijateljicu od uvredljivih komentara".

"Ostajemo zabrinuti zbog svega što smo vidjeli na društvenim mrežama i prijetnji nasiljem protiv nekih članova koledža. Nastavit ćemo objavljivati sve uspjehe naših timova i pojedinačnih studenata za sve naše sportske programe, kao što to uvijek radimo", dodala je glasnogovornica.

Reakcija protiv plivačice iz Ramapa uslijedila je nakon što je Lia Tomas s Univerziteta u Pensilvaniji izazvala buru prošle godine nakon što je počela pobeđivati na natjecanjima nakon što je tri godine natjecala u muškom timu.