Vaterpolisti Srbije u neizvjesnom meču obranili svjetsko zlato

Vaterpolisti Srbije zlato Tokio

Vaterpolisti Srbije osvojili su zlatnu medalju i na taj način obranili tron na koji su se popeli u Riju. 'Delfini' su u finalu bili bolji od Grčke rezultatom 10:13 (3:6, 4:2, 2:2, 1:3).

Stigli su Grci do početnog vodstva, ali to je ujedno i bilo jedino na čitavom meču. Kapetan Srbije je najprije asistirao Pjetloviću, a potom se i sam upisao za brzinski preokret. Najsporniji trenutak dogodio se kod trećeg pogotka Srbije. Strahinja Rašović je 'matirao' grčkog golmana, ali su suci taj gol poništili.

Nakon pregledanja snimka utvrđeno je da je lopta prešla liniju u prethodnom napadu Grčke, te je njima dat, a Srbiji oduzet gol. Umjesto prednosti od dva gola, bilo je neriješeno. Kao da je to naljutilo 'delfine' koji stižu do tri gola u nizu. Jakšić, Filipović sa peterca i naposlijetku Pjetlović iz karakteristične pozicije, piše B92.

Otišlo se na pauzu sa rezultaotom 6:3 za Srbiju. Svi su vjerovali da je sve gotovo, što se i obilo o glavu. Grci ubacuju u višu brzinu i stižu do izjednačenja samo tri minuta po početku druge dionice.

Srbija više nije uspijevala da se odvoji kao u prvoj dionici, te je nastupila prava drama. Srećom, ni Grci nisu mogli više od izjednačenja. Igrao se egal sve do posljednje dionice.

Važno je istaknuti i značaj Andrije Prlainovića na nekoliko značajnih golova. Najprije je na četiri sekunde prije kraja poluvremena postigao gol pri rezultatu 7:7, a novo vodstvo donosi pred kraj trećeg dijela igre. Isti akter bio je i u četvrtoj dionici. Rezultat je bio neriješen (10:10) kada je Srbija izborila peterac. Ponovno je istupio Prlainović i još jednom doveo Srbiju u prednost.

Poslije tog peterca, dolazi do raspada grčke igre ili, bolje rečeno, srbijanska obrana je zaigrala na standardnom nivou. Do kraja su još samo Jakšić i Mandić otklonili svaku nadu za protivnika i pitanje novog/starog olimpijskog šampiona.

Olimpijski tim Srbije srušio je i svoj rekord po broju medalja. Ukupno je Srbiji ovo deveta medalja na Igrama u Tokiju i tako je za jednu medalju nadmašila rezultat iz Rija. 

Zlatne medalje uz vaterpoliste osvojile su Milica Mandić (taekwondo) i Jovana Preković (karate), srebro je osvojio Damir Mikec (streljaštvo), dok su se sa broncama kući vratili srpski basketaši i odbojkašice, Milenko Sebić (streljaštvo), Tijana Bogdanović (taekwondo) i Zurab Datunašvili (hrvanje).