FOTO  U finalu igara mladih, medalje odnijela i djeca iz Čitluka, Mostara i Trebinja

U finalu igara mladih, medalje odnijela i djeca iz Čitluka, Mostara i Trebinja
Sportske igre mladih

Sarajevo je u razdoblju od 6.7. do 8.7. bilo domaćin najboljim ekipama iz svih dijelova Bosne i Hercegovine na završnici ovogodišnjih Sportskih igara mladih. Zbog epidemiološke situacije, održavanjem polufinalnih regionalnih turnira u okviru BH Telecom Sportske igre mladih Turneje radosti, broj finalista je smanjen u odnosu na sve prethodne godine, te je u 2021. godini finalu prisustvovalo 700 dječaka i djevojčica. 

Specijalni partner Igara je, i ove godine, Olimpijski komitet BiH koji podržava projekte koji imaju za cilj jačanje sportskog sustava u BiH te promovira olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje, izvrsnost i fair play. Igre u suradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz financijsku podršku USAID-a implementiraju projekat 'Fer igra za fer djetinjstvo' kako bi svako dijete imalo priliku za fer odrastanje. 

Prije svečane dodjele medalja, male košarkašice družile su se sa Maricom Gajić koja je ujedno proglašena i za ambasadoricu Plazma Sportskih igara mladih. Video čestitke Marici, poslali su Enis Bešlagić, Amel Tuka, Edina Begić, Jasmin Ligata i njena bivša trenerica Dragana Čojić. Veliko iznenađenje za male SIMovce bio je dolazak i velikog prijatelja Igara, rukometnog reprezentativca BiH – Mirsada Terzića.

"Posebna mi je čast biti ambasadorica Igara i nadam se da ću svojim trudom, ponašanjem i sportskim uspjesima biti dobar uzor svim mladim sportisticama", kazala je Marica Gajić.

Medalje su u 2021. godini otputovale u Brčko, Zenicu, Srebrenicu, Trebinje, Gornji Vakuf-Uskoplje, Maglaj, Bijeljinu, Mostar, Tuzlu, Čitluk, Obudovac, Doboj i Sarajevo, a pobjednici ovogodišnjih Igara predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom finalu Igara u Splitu gdje će naši mali reprezentativci odmjeriti snage sa dječacima i djevojčicama iz Srbije i Hrvatske.

"Kompanija Bambi već godinama podržava Plazma Sportske igre mladih i drago nam je da, kao generalni partner, možemo biti dio SIM obitelji. Plazma i Sportske igre mladih, zajedno su neizostavni dio djetinjstva svih malih sportaša u BiH", kažu iz kompanije Bambi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje finale Vitalia Cup-a, natjecanja u odbojci, donijelo je mnogo zanimljivih susreta, dobrih poena i neizvjesnosti, a mnoge utakmice su se igrale u tri seta. Finalnu utakmicu igrale su djevojčice iz ekipa 'Smeč' iz Širokog Brijega i ekipa 'Libero' iz Bijeljine koje su u konačnici osvojile prvo mjesto, a predstavnici Vitalia brenda ponosni što podržavaju Igre i male sportaše.

Coca-Cola Cup, natjecanje u malom nogometu za dječake i djevojčice koji su 2006. godište i mlađi, već devetu godinu za redom se održao u BiH, a najbolje ekipe borile su se na finalu za titulu najboljih u državi. Ovogodišnja natjecanja u malom nogometu za djevojčice održavaju se pod pokroviteljstvom UEFA Foundation for children, a izravan prenos finalnih susreta najboljih ovogodišnjih ekipa, realiziran je na SK kanalu. Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja u malom nogometu u kategoriji 2006. godište i mlađi su ekipe 'Kost i koža' iz Banovića i SFK 2000 Sarajevo iz Sarajeva, navedeno je u priopćenju Igara.