Tri sportaša iz BiH doping pozitivna

Tri sportaša iz BiH doping pozitivna
Ilustracija

Pomoćnik direktora Agencija za antidoping kontrolu BiH Amir Avdagić izjavio je Srni da su u ovoj godini evidentirana tri slučaja doping pozitivnih sportaša.

"Procesuiranje i izricanje sankcija je u postupku. S obzirom na to da su postupci tek inicirani i da su tijeku, nismo u mogućnosti dijeliti bilo kakvu informaciju u skladu sa Zakonom o sportu u BiH i Antidoping pravilima u BiH do donošenja odluka", rekao je Avdagić.

On je podsjetio da su od 1. siječnja na snagu stupili novi Svjetski antidoping kodeks, međunarodni standardi i nova Antidoping pravila u BiH, uključujući novu Listu zabranjenih sredstava za 2021. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija za antidoping kontrolu BiH kreirala je Uputstvo za provođenje i primjenu Svjetskog antidoping kodeksa 2021, međunarodnih standarda i Antidoping pravila u BiH.

Svjetski antidoping kodeks 2021, međunarodni standardi Svjetske antidoping agencije 2021 i Antidoping pravila u BiH se primjenjuju neposredno, te imaju prednost u odnosu na zakonske i podzakonske akte donesene od nadležnih zakonodavnih i drugih organa u BiH.