SJAJNE BARAKUDE Hrvatska razbila Grčku i izborila polufinale

Hrvatska vaterpolo reprezentacija pobijedila Grčku i izborila polufinale
Sanjin Strukic/PIXSELL

 Vaterpolisti Hrvatske plasirali su se u polufinale Europskog prvenstva nakon što su u petak u četvrtfinalu svladali Grčku sa 13-8 (3-3, 2-3, 4-0, 4-2) u dvoboju odigranom u Zagrebu, na bazenu uz Savu, pred 2.000 gledatelja.

Sudar aktualnih europskih prvaka s jedne te olimpijskih i svjetskih doprvaka s druge strane bio je ravnopravan tek u prvom poluvremenu koje su Grci dobili sa 6-5. Nastavak susreta “barakude” su odigrale fantastično potopivši grčke izglede za prvu europsku medalju u povijesti. Hrvatska je drugo poluvrijeme dobila sa 8-2, napravivši pritom nevjerojatnu seriju 8-0.

Hrvatska je tako na četvrtom uzastopnom europskom prvenstvu stigla najmanje do polufinala. U Barceloni 2018. osvojili smo broncu, u Budimpešta 2020. je Hrvatska bila četvrta, u Split 2022. “zlatna”, a sada će i u Zagrebu imati priliku “loviti” neku od medalja.

S druge strane, Grci koji su aktualni olimpijski i svjetski doprvaci, niti u svom 20. pokušaju na europskim prvenstvima neće stići do medalje. I dalje su im najbolji rezultati dva četvrta mjesta 2016. i 1999.

Večerašnja utakmica bila je posebna i za hrvatskog kapetana Marka Bijača koji danas slavi 33. rođendan. Vratar grčkog Olympiakosa utakmicu je zaključio s devet obrana.

Hrvatska je povela nakon što Konstantin Harkov nije realizirao peterac, ali je iz drugog pokušaja ipak svladao Emmanouila Zerdevasa. Grci su uzvratili s dva gola u nizu, imali su i 3-2, ali je Hrvatska do kraja prve četvrtine uspjela izjednačiti na 3-3.

Grci su poveli i na otvaranju druge dionice, no “Barakude” su s dva gola u nizu stigle do prednosti 5-4, tek drugog vodstva na utakmici nakon startne prednosti 1-0. Hrvatska je imala i dva napada za +2, no loše smo reagirali pred grčkim vratima. U tim trenucima briljirao je Marko Bijač s nekoliko sjajnih obrana, sakupivši u drugoj četvrtini ukupno pet obrana. Nažalost, Grci su do kraja četvrtine zabili još dva gola i na odmor otišli s prednošću 6-5.

Hrvatska je u nastavak susreta krenula sjajno. Fantastično je odigrala treću četvrtinu, možda i ključnu na putu do pobjede. Čvrstom igrom u obrani i razigrano u napadu, odabranici izbornika Ivice Tucka taj su dio igre dobili sa 4-0. Od minus jedan na poluvremenu, Hrvatska je u zadnji period igre ušla s velikih 9-6.

Kada je Luka Lončar sedam minuta prije kraja zabio za 10-6, a potom i Loren Fatović za 11-6 bilo je jasno kako Hrvatska ne može izgubiti ovu utakmicu. Do kraja utakmice Hrvatska je zabila još dva gola, te primila dva za konačnih 13-8.

Jerko Marinić Kragić je bio prvi strijelac Hrvatske sa četiri pogotka, tri gola postigao je Loren Fatović, a po dva Luka Lončar i Ante Vukičević. Za Grčku su po dva pogotka postigli Alexandros Papanastasiou i Stylianos Argyropoulos.

Hrvatske vaterpoliste u utakmici za plasman u finale čeka Mađarska koja je u prvom četvrtfinalnom dvoboju pobijedila Srbiju s 15-14 bolji izvođenjem  peteraca. U osnovnom dijelu utakmice rezultat je bio 10-10.

Polufinalni dvoboj Hrvatske i Mađarske na rasporedu je u nedjelju, a termin će biti poznat naknadno.

U drugom polufinalu Španjolska čeka boljeg iz dvoboja Italije i Crne Gore.

HRVATSKA – GRČKA  13-8 (3-3, 2-3, 4-0, 4-2)

ZAGREB. Plivalište uz Savu – 2.000. Suci: Boris Margeta (Slo), Raffaele Colombo (Ita);

HRVATSKA: Bijač 9 obrana, Popadić; Burić 1, Fatović 3, Lončar 2, Biljaka, Bukić, Vukičević 2, Žuvela,  Marinić Kragić 4, Vrlić, Butić, Harkov 1

GRČKA: Zerdevas 9 obrana, Tzortzatos; Genidounias 1, Skoumpakis, Gkiouvetsis, Fountoulis 1, Papanastasiou 2, Kalogeropoulos 1, Argyropoulos 2, Alafragkis, Kakaris 1, Nikolaidis, Vlachopouos

Četvrtfinale – rezultati:

Mađarska – Srbija 15-14 (3-3, 2-2, 4-3, 1-2; 5-4)

Španjolska – Rumunjska 24-7 (6-2, 4-2, 7-1, 7-2)

HRVATSKA – Grčka 13-8 (3-3, 2-3, 4-0, 4-2)

Italija – Crna Gora (20.15)

Polufinale – 14. siječnja

Mađarska – Hrvatska

Španjolska – Italija / Crna Gora

Za 3. mjesto – 16. siječnja

Finale – 16. siječnja