PRVENSTVO Najbolji šahisti iz BiH danas stižu u Mostar

Šah
Ilustracija

Ekipno šahovsko prvenstvo Federacije Bosne i Hercegovine prve "A" i prve "B" lige, započinje danas s početkom u 16:30 sati u Studentskom hotelu Mostar. Riječ je o 28. po redu ekipnom šahovskom prvenstvu koje se ove godine održava u organizaciji Šahovskog saveza FBiH i Šahovskog kluba Mostar.

Na prvenstvu će sudjelovati po deset najboljih ekipa u prvoj A i prvoj B ligi Federacije Bosne i Hercegovine. Ukupno 120 šahista iz svih krajeva Federacije BiH borit će se za osvajanje prvenstva.

Prvi put nakon skoro 40 godina u Mostaru

Očekuje se dolazak najboljih šahista iz BiH u Mostar, uključujući više šahovskih velemajstora i reprezentativaca BiH. Ovo prvenstvo je naročito važno za Mostar, obzirom da se prvi put nakon skoro četiri desetljeća odvija u gradu na Neretvi.

„Najbolji šahisti iz BiH se okupljaju u Mostaru. To je naročito važno ako uzmemo da je ovo prvo ekipno prvenstvo koje se održava u organizaciji Šahovskog kluba Mostar u posljednjih skoro 40 godina. Pogotovo sad, nakon uspjeha Lane Pudar, Veleža i održanih skokova sa Starog Mosta, pozitivne sportske priče Mostara nastavljaju se ovim prvenstvom“,  poručio je Ekrem Koso, direktor 28. Ekipnog šahovskog prvenstva FBiH. 

120 šahista, velemajstori i reprezentativci u borbi za prvenstvo

Prvenstvo će trajati od 06. do 11.08.2021. godine. Prvoplasirani iz prve „A“ lige FBiH će steći pravo učešća u Premijer ligi BiH, dok će dva prvoplasirana iz prve „B2 lige FBiH također steći plasman u viši rang – učešće u prvoj „A“ ligi FBiH. Pobjednici će biti nagrađeni peharima, medaljama i diplomama te klupskim plasmanom u viši rang.