Povijesnu godinu mostarska Orka završila novim uspjesima

Orka otvoreno prvenstvo BiH
KVS Orka

Krajem protekle godine, 29. i 30.12. 2021. godine na olimpijskom bazenu 'Otoka' u Sarajevu održano je Otvoreno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju, na kojem je sudjelovalo 280 plivačica i plivača iz 20 klubova iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Cipra.

"Nevjerojatnu, možemo slobodno reći povijesnu godinu za mostarsko plivanje i mostarski sport u cjelini na fenomenalan način završili su plivačice i plivači Kluba vodenih sportova (KVS) 'Orka' iz Mostara. Plivači mostarskog kluba su osvojili ukupno 57 pojedinačnih i štafetnih medalja, od čega 17 zlatnih, 28 srebrenih i 12 brončanih medalja i na taj način u velikom stilu završili nastupe u godini koja je na izmaku.

Orka otvoreno prvenstvo BiH

Lana Pudar nastavila je sa nevjerojatnim rezultatima nastupajući u disciplinama u kojima dugo vremena nije nastupila na službenim natjecanjima. Pored toga što je postala šesterostruka prvakinja Bosne i Hercegovine, ona je postavila devet novih državnih rekorda, od čega su četiri u apsolutnoj kategoriji (50m kraul, 100m kraul, 400m kraul, 50m leđno) i pet državnih rekorda u katogoriji juniorki (50m kraul, 100m kraul, 400m kraul, 50m leđno, 100m leđno). Svega nekoliko stotinki od novog državnog rekorda bio je i Danis Harmandić u discipline 50m prsno.

Na ovom Prvenstvu 'Orku' je predstavljalo je 25 plivačica i plivača, a to su: Lea Pudar, Inea Harmandić, Danis Harmandić, Hana Šuta, Vladan Pištignjat, Ajla Kulak, Dino Dužević, Mia Dužević, Tarik Numić, Lamija Peco, Mila Hrustić, Miralem Marić, Tarik Marić, Aida Šendro, Asja Đedović, Andrijana Škobić, Elena Zovko, Lana Pudar, Ishak Rahimić, Nejla Memić, Dino Kljako, Kerim Sadiković, Eman Numić, Dino Jelin i Bakir Hadžimahović.

Orka otvoreno prvenstvo BiH

Treneri u pratnji naših plivača na ovom prvenstvu bili su Alena Ćemalović, Ivo Marić i Damir Đedović. Osvajači medalja za na ovom Prvenstvu za 'Orku' bili su: 

Kerim Sadiković (tri zlatne, dvije srebrene), Elena Zovko (dvije zlatne, dvije srebrene), Lana Pudar (šest zlatnih i dvije srebrene), Danis Harmandić (dvije zlatne i dvije srebrene), Dino Dužević (dvije zlatne i jednu srebrenu), Mila Hrustić (dvije zlatne, jedna srebrena i jedna brončana), Lea Pudar (dvije srebrene), Asja Đedović (dvije srebrene), Inea Harmandić (dvije srebrene), Andrijana Škobić (dvije srebrene i jednu brončanu), Bakir Hadzimahović (dvije srebrene), Eman Numić (dvije srebrene), Dino Jelin (jedna srebrena), Lamija Peco (dvije srebrene), Miralem Marić (jedna srebrena), Tarik Marić (tri brončane), Vladan Pištignjat (dvije brončane), Ishak Rahimić (dvije brončane), Tarik Numić (dvije brončane) i Mia Dužević (jedna brončana)", priopćeno je iz 'Orke'.

Orka otvoreno prvenstvo BiH

Iz Kluba vodenih sportova 'Orka' navode da su vrlo ponosni i sretni na sve postignuto u protekloj godini, te da su ovi rezultati sa Otvorenog prvenstva BiH samo kruna njihovog rada u prethodnom razdoblju. Uvjereni su da će već na idućem prvenstvu dobiti nove državne prvake i da će na svakom narednom mitingu imati sve veći broj novih plivača koji će nastaviti putem koji su im trasirale njihove starije kolege. 

Iz 'Orke' nam kažu da će nakon kratke pauze sa treninzima u novoj plivačkoj godini krenuti od 10.1., te da će nastaviti sa organiziranjem druženja, izleta i manifestacija za sve svoje članove i prijatelje kluba. Također, uskoro će izaći i oglas za upis novih članova u 'Orkinu' školu plivanja, koja već dugo vremena pored vrhunskih rezultata koje postižu njihovi članovi, spada u jedan od njihovih najvećih brendova.