POVIJESNI USPJEH Odbojkašice BiH po prvi put idu na veliko natjecanje

Reprezentacija BiH u odbojci
Odbojkaški savez BiH

Reprezentacija Bosne i Hercegovine dan prije okončanja kvalifikacija pridružila se Češkoj Republici kao drugi tim iz Grupe F koji je izborio plasman na Europsko prvenstvo koje će se od 18. kolovoza do 4. rujna igrati u Srbiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Ovo je prvi plasman BiH na veliko natjecanje.

Selekcija Češke Republike sa 3:1 u setovima savladala je Sloveniju u prvoj utakmici drugog dana turnira grupe F kvalifikacija za Europsko prvenstvo za seniorke u odbojci koje se igra u Zenici.

Slovenija - Češka Republika 0:3 (18:25, 15:25, 22:25).

Izbornik Slovenije Alessandro Kijepini je rekao: "Sa ovim porazom smo izgubili mogućnost plasmana na Europsko prvenstvo. Znali smo da smo u teškoj jakoj grupi i da će biti teško plasirati se. Imamo odigrati još jedan meč i nadam se da ćemo biti na nivou i pokušati ostvariti pobjedu. Ta pobjeda bi bila veoma važna za naš mladi tim. Bilo bi veoma važno za mlade igrače da ostvarimo pobjedu i radi iskustva. Ponavljam, da nažalost, nećemo igrati Europsko prvenstvo".

Izbornik Češke Republike Ioannis Athanasopollos je izjavio: "Ovo je bio najteži meč za nas na cijelom turniru. Trebalo je motivirati djevojke da budu fokusirane na meč. Željeli smo biti fer, imamo svoje principe, pokazali smo da smo najbolja ekipa u grupi. Naravno, probat ćemo završiti turnir sa pobjedom u posljednjem meču sa Latvijom. Sretni smo da smo odveli našu reprezentaciju na Europsko prvenstvo. Posebno jer smo izostali sa prvenstva prije četiri godine".

Reprezentacija BiH u odbojci

U drugom meču drugog dana kvalifikacijskog turnira u Zenici, Bosna i Hercegovina je opravdala ulogu favorita i savladala Latviju rezultatom 3:0.

Latvija - Bosna i Hercegovina 0:3 (20:25, 15:25, 11:25).

Izbornik Latvije Pavel Selivanovs nakon meča je kazao: "Razlika je u fzičkom stanju i mogućnostima u bosanskom i našem timu. Kao izbornik sam zadovoljan nastupom svog tima. Kratko smo vrijeme zajedno i teško je očekivati da može se uraditi puno toga za kratko vrijeme. Nadam se da smo odabrali pravi put".

Na kraju izbornik BiH Stevan Ljubičić je rekao: "Ja sam presretan prije svega zbog ovih djevojaka. U ovakvoj atmosferi smo radili od prvog dana, a evo kako smo i završili i izborili plasman na Prvenstvo Europe. Zahvalio bih se svim ljudima koji su bili uz nas, prije svega predsjedniku Aliji Fatiću, svim ljudima iz Saveza, cijeloj bosanskoj javnosti na punoj podršci, gradu Zenici, gradu Kaknju. Presretan sam, ali ovo je tek početak. Lijepa priča se nastavlja".