Plivači mostarske 'Orke' obarali rekorde i osvajali medalje

KVS Orka zajednička
KVS Orka

U subotu 26.12. održano je Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju. Plivački savez Bosne i Hercegovine je iz epidemioloških razloga prvenstvo organizirao na dva bazena istovremeno, u Banja Luci i u Sarajevu, a konačni rezultati su objedinjeni na kraju prvenstva. Nastupilo je 20 plivačkih klubova (Sarajevo-14, Banja Luka-6) sa 305 plivačica i plivača iz cijele Bosne i Hercegovine. Plivalo se u velikom (50 metara) bazenu sa osam staza i elektronskim mjerenjem vremena.

Klub vodenih sportova 'Orka' iz Mostara na ovom prvenstvu predstavljalo je 15 plivača, i to: Ajla Kulak, Lamija Peco, Teodora Stanković, Elena Zovko, Lana Pudar, Lovro Bagarić, Tarik Marić, Tarik Numić, Miralem Marić, Danis Harmandić, Tin Šauperl, Eman Numić, Kerim Sadiković, Bakir Hadžimahović i Dino Dužević. Treneri u pratnji bili su Alena Ćemalović i Deni Mandić.

Za većinu mostarskih plivača ovo je bio prvi nastup na 50 metarskom bazenu u 2020. godini. Ali to ih nije spriječilo da opet pokažu, da pripadaju u sami vrh bh. plivanja. Mostarski plivači su u Mostar donijeli 25 medalja, od čega: 13 titula državnih prvaka, četiri srebrene, osam brončanih medalja, a također je oboreno i pet državnih rekorda. Titulama državnih prvaka okitili su se: 
- Lana Pudar u disciplinama 50 i 100 m delfin u kategoriji mlađih juniorki i apsolutnoj konkurenciji. Fenomenalna Lana Pudar je također postavila novi državni rekord u disciplini 50 metara delfin u vremenu 27.20, u kategoriji djevojčica do 14 i 16 godina, kao i u apsolutnoj kategoriji. Državni rekord za djevojčice do 14 i do 16 godina postigla je i u disciplini 100 m delfin u vremenu 59.84, što je svega 18 stotinki slabije od B norme za olimpijske igre u Tokiju.
- Kerim Sadiković je postao državni prvak u disciplini 100 m prsno u svojoj i apsolutnoj kategoriji, kao i u disciplini 50 m prsno.
- Elena Zovko postala je državna prvakinja u disciplinama 50 i 100 m slobodno.
- Tin Šauperl državni je prvak u disciplinama 50 i 100 m leđno.
- Teodora Stanković državna je prvakinja u disciplini 50 m leđno
- Danis Harmandić državni je prvak u disciplini 100 m prsno.

Srebrene medalje osvojili su: Kerim Sadiković 50 m prsno apsolutna kategorija, Tarik Numić 50 m kraul, Danis Harmandić 50 m prsno i Teodora Stanković 50 m kraul. Brončane medalje osvojili su: Teodora Stanković 50 m leđno apsolutna kategorija, Danis Harmandić 100 m prsno apsolutna kategorija, Bakir Hadžimahović 50 m kraul, Tarik Marić 50 i 100 m prsno, Miralem Marić 50 i 100 m prsno i Tarik Numić 50 m delfin.

Iz mostarskog kluba navode da bi sigurno bilans medalja bio još puno veći da su mogli računati na veći broj plivača koji su bili opravdano odsutni. U svakom slučaju ovo je jedan lijep pečat na ovu vrlo tešku i čudnu godinu, što je svakako jedan veliki poticaj da se u narednom periodu još bolje pripreme za nove izazove koji ih čekaju.

Ostali plivači i plivačice iz ovog mostarskog kluba koji nisu osvojili medalje, značajno su popravili svoja najbolja vremena i ostvarili vidan rezultatski napredak, sa čime su u klubu izuzetno zadovoljni. Iz 'Orke' posebno naglašavanju, obzirom da je ovo prvenstvo održano u olimpijskom (50 metarskom) bazenu, u kojem mostarski plivači nemaju priliku trenirati, da su posebno ponosni sa postignutim rezultatima svojih plivača.