ORKA POTVRDILA KVALITETU Mostar dobio tri državna prvaka u plivanju

kvs orka, plivanje
KVS Orka

Proteklog vikenda održano je Zimsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju u organizaciji Plivačkog saveza Bosne i Hercegovine i Plivačkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine. Prvenstvo se održalo na Olimpijskom bazenu 'Otoka' u Sarajevu i na njemu su sudjelovala je 333 natjecatelja iz 25 klubova.

Klub vodenih sportova (KVS) 'Orka' na ovom prvenstvu predstavio se sa 22 plivača, a to su bili: Jure Trubarac, Mak Torlo, Jan Kovač, Nejla Ćerimagić, Joško Rozić, Stefan Dragić, Asja Đedović, Hana Šuta, Tarik Marić, Miralem Marić, Elena Zovko, Mila Hrustić, Lamija Peco, Nejla Memić, Adriano Glibić, Vedran Jonlija, Andrijana Škobić, Ajla Kulak, Kerim Sadiković, Lucija Jakovljević i Lana Pudar.

Iako je veliki broj plivača otpao sa spiska za ovo državno prvenstvo zbog bolesti i ranije preuzetih obaveza, njihove kolege koje su otišle na ovo prvenstvo u naš grad su donijeli 32 medalje, od čega: tri zlatne, 11 srebrenih i 18 brončanih medalja. Ono što posebno raduje sve u klubu je da se čak 21 plivač okitio sa jednom od medalja na ovom prvenstvu. Naročito, jer se osam plivača po prvi put predstavilo na jednom državnom prvenstvu.

Titulama državnih prvaka na ovom prvenstvu su se okitili Lana Pudar, Kerim Sadiković i Tarik Marić. Vrijedi napomenuti da je Pudar na ovom prvenstvu nastupila samo prvi dan, jer je,kako su nam  priopćili iz kluba, na ovo prvenstvo došla izravno sa dvadesetodnevnih priprema, pa se pojavila na ovom prvenstvu da upiše nastup u disciplinama koje nisu njene primarne.

Titulama viceprvaka države su se okitili: Joško Rozić, Elena Zovko, Stefan Dragić, Mak Torlo, Kerim Sadiković, Lana Pudar, Tarik Marić, Mila Hrustić i Nejla Ćerimagić. Treća mjesta su osvojili: Jan Kovač, Jure Trubarac, Vedran Jonlija, Adriano Glibić, Elena Zovko, Lamija Peco, Ajla Kulak, Nejla Memić, Asja Đedović i Andrijana Škobić.

Vrijedi napomenuti da je svoj prvi nastup na državnom prvenstvu upisala i 11-godišnja Tea Barkić, koja je članica P.K. 'Dubrava' iz Zagreba. Tea Brakić je također državljanka BiH i registrirana na dvojnu registarciju za 'Orku'.  Na ovom prvenstvu nasupala je pod zastavom BiH i postala je peterostruka državna prvakinja i jednom viceprvakinja u kategoriji kadetkinja, sa vrlo kvalitetnim rezultatima.

Glavni trener 'Orke' na ovom prvenstvu bio je Ivo Marić, dok su mu asistirali Alena Ćemalović i Damir Đedović. U narednom razdoblju 'Orku' očekuje veliki broj reprezentativnih i klupskih nastupa, organizacija međunarodnih plivačkih mitinga, kao i upisi u školu plivanja, navodi se u priopćenju.