Olimpijske igre odgođene za 2021. godinu

Thomas Bach
EPA

Japanski premijer Shinzo Abe u ovim trenucima završio je telefonski razgovor s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasom Bachom i donio odluku o odgodi Olimpijskih igara zbog pandemije koronavirusa.

Na telefonskoj konferenciji sudjelovali su i guverner Tokija Yuriko Koike, predsjednik organizacijskog odbora OI 2020 Yoshiro Mori i japanska ministrica za Olimpijske igre Seiko Hashimoto, potvrdila je japanska vlada.

Na olimpijske čelnike i organizatore izvršen je golem pritisak jer su davali do znanja da će se Igre možda održati unatoč globalnoj krizi s virusom i nemogućim uvjetima za pripreme.

Bach popustio pritiscima

Prije samo nekoliko dana Bach je sazvao izvanrednu sjednicu MOO-a (nedjelja) te popustio pritiscima. Japanci su istovremeno također promijenili retoriku - umjesto podrške da budu "baklja na kraju tunela", počeli su govoriti o važnosti zdravlja svih sudionika.

Čelnici Igara donijeli su odluku o pomicanju za godinu dana. Igre u Tokiju bile su planirane od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Nekoliko država još prije otkazalo nastup

Kanada i Australija su već objavile da neće poslati svoje sportaše na Igre ako se budu održavale ovo ljeto. Uslijedila je i oštra poruka Amerikanaca. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša prekjučer je za Index kazao da već sada nije moguće organizirati Igre u propisanom roku.

Članovi IO MOO-a svjesni su da u Japanu postoje značajni pomaci u borbi sa širenjem bolesti COVID-19, ali i da je u drugim državama na raznim kontinentima došlo do dramatičnog povećanja broja oboljelih, što ih je navelo na zaključak da se mora napraviti sljedeći korak u planiranju Igara.

Mnogi problemi

Spomenuti su i neki od mnogih problema s kojima će se olimpijski čelnici susresti, kao što su nedostupnost nekolicine važnih borilišta u novom terminu, više milijuna rezerviranih noćenja u hotelima koje je teško mijenjati te prilagodba kalendara natjecanja za 33 sporta.

"Ljudski životi su važniji od bilo čega, uključujući i održavanje Igara. Naš je glavni princip zaštita zdravlja svih koji su uključeni i doprinos zaustavljanju širenja bolesti. Želim, a na tome svi radimo, da se ostvare sva nadanja mnogobrojnih sportaša, nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodnih federacija sa svih pet kontinenata: da će nas na kraju ovog mračnog tunela kroz koji svi zajedno prolazimo, a ne znamo koliko je dugačak, dočekati olimpijski plamen", istaknuo je Bach.

Veliko olakšanje za sportaše

"Predložio sam da se Igre odgode za godinu dana i predsjednik MOO-a Thomas Bach je to prihvatio sto posto", izjavio je Abe nakon telefonske konferencije.

Kako je kazao Koike, Igre koje će se održati sljedeće ljeto nosit će naziv Tokio 2020.

Japanska ministrica za Olimpijske igre Hashimoto dodala je da će ova odluka biti olakšanje za sportaše koji se do sada nisu mogli pripremati kako treba za najveći sportski događaj na svijetu. Rekla je da odgoda neće biti dulja od godinu dana.

Prije su samo dva svjetska rata u 20. stoljeću uzrokovala odgodu, a onda i otkazivanje Igara.

To je i velik udarac za grad Tokio, kao i za cijeli Japan koji se godinama marljivo pripremao da od 24. srpnja do 9. kolovoza bude domaćin najvećoj sportskoj manifestaciji, nakon koje bi od 25. kolovoza do 6. rujna uslijedile Paraolimpijske igre.