'Ne postoji tajna terapija za Schumachera, daju lažnu nadu, to je obmana!'

Michael Schumacher, doktor, Michael Schumacher, zdravstveno stanje, Michael Schumacher, zdravstveno stanje

Priča oko zdravstvenog stanja Michaela Schumachera (50) ide dalje. Pojavila se nada da bi se sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1 mogao oporaviti nakon tajne terapije matičnim stanicama u Parizu, gdje su ga prošli tjedan prevezli iz njegova doma na Ženevskom jezeru, a prema izjavama medicinske sestre za Le Parisien, nalazi se pri svijesti, prenosi 24 sata.

No hrvatski neurokirurg prof. dr. sc. Darko Chudy, kojega su kontaktirali da pomogne legendarnom vozaču, u intervjuu za 24sata rekao je kako su Schumijeve šanse za oporavak minimalne, a tako misli i Matilde Leonardi, jedna od vodećih talijanskih stručnjakinja za to područje medicine.

- Ne postoji eksperimentalna terapija matičnim stanicama koja bi imala pozitivan učinak na pacijente u stanju minimalne svjesnosti poput Michaela Schumachera - rekla je Leonardi, direktorica istraživačkog centra Neurološkog instituta Besta u Milanu i članica Talijanskog društva neurologa.

Nema znanstvenih podataka o tome

- Informacija koja je dospjela u javnost o bivšem vozaču samo daje lažnu nadu i zavarava obitelji pacijenta - dodala je.

Objasnila je i zašto je uvjerena da terapija o kojoj su izvještavali francuski mediji ne postoji.

- Nema znanstvenih podataka koja potvrđuje postojanje i učinkovitost toga navodnog tretmana. Nema tragova protokola ili sličnog eksperimenta na pacijentima u stanju minimalne svjesnosti.

Zar nije moguće da francuski liječnici tajno rade na novoj terapiji?

- Teško jer znanost ne funkcionira na takav način. Ne radimo u tajnosti, dijelimo informacije. Znanost čine provjerljivi i umnoživi podaci - rekla je Leonardi za MSN.

Zavaravate članove obitelji oboljelih

Odbacuje mogućnost da se radi o novom slučaju "Stamina", kontroverznom liječenju u Italiji u kojemu su optužili 20-ak osoba da su teške bolesnike liječili staminalnim, odnosno matičinim stanicama iako takvu terapiju država nije odobrila, a sve u svrhu iznuđivanja novca.

- Još nijedan francuski liječnik nije rekao da ima lijek za Schumachera ili za one koji su u istom stanju kao on. Slučaj "Stamina" jako nas je obilježio, Vannoni (psiholog koji je doveo tu metodu iz Ukrajine, op.a.) nije htio objaviti svoj protokol, a susretala sam se s ljudima koji su prodali kuću kako bi si mogli priuštiti takav tretman. Sad kruže vijesti o Schumacheru koje zavaravaju mnoge oboljele i članove njihovih obitelji - kaže.

Informacije o navodnome čudesnom izlječenju dolaze i do obitelji drugih pacijenata u sličnom stanju.

- Jutros sam primila dva poziva rodbine dva pacijenta koje su željeli da im djeca dobiju istu terapiju kao i Schumacher. Objašnjavala sam im da ne znam ništa o postojanju takvog tretmana. Kad se šire takve vijesti, riskiramo obmanu oboljelih i njihovih najmilijih. Odgovornost je liječnika, ali i medija spriječiti da se to dogodi - tvrdi talijanska liječnica.

Može otvoriti oči, micati prstima i plakati

Razjasnila je razlike između vegetativnog stanja i stanja minimalne svjesnosti, u kojoj je Schumi nalazi prema navodima francuskih medija.

- U stvarnosti, koliko znamo, nitko nikad nije rekao suprotno. Pacijenti u Schumacherovu stanju otvaraju oči, mogu pomaknuti glavu kad ih zovete, mogu micati prstima kao odgovor na neko pitanje i, na kraju krajeva, mogu i plakati.

Zašto onda francuski kolege ne kažu da nema misterioznog lijeka?

- Ne znam. Moguće je da poštuju povjerljivost koju je tražila Schumacherova obitelj - rekla je Matilde Leonardi.

Probudio se i nasmijao na vic supruge

Postoji li šansa da terapija matičnim stanicama pomogne u budućnosti, upitala ju je novinarka.

- Nadamo se, ali istina je da ne postoji, barem ne trenutačno. Nažalost, provedene studije o liječenju bolesti matičnim stanicama koje utječu na mozak i koštanu srž nisu dale nadu u oporavak.

Dakle, nema pozitivne budućnosti za Schumachera i pacijente poput njega?

- Ne, nema govora o tome. Istraživanja se nastavljaju i to na nekoliko frontova, ali ne smijemo davati lažnu nadu. Događa se jako rijetko, ali u nekim slučajevima pacijenti se mogu probuditi iz takvog stanja. Postoje dokumentirani slučajevi. Sjećam se pacijenta koji se, nakon četiri godine stanja minimalne svjesnosti, odjedanput nasmijao na vic svoje supruge i onda je počeo razgovarati s njom - zaključila je Leonardi.