'Mamine rekorde oborila sam davnih dana, a prezime mi je jako puno pomoglo u karijeri'

Amina Kajtaz
Facebook

Starije generacije sigurno su čule za Seada Kajtaza, a one mlađe možda će znati Aminu, 23-godišnju mostarsku plivačicu koja je zbog svojih snova odlučila preseliti u Zagreb i napustila Mostar, obitelj i prijatelje.

Mama Maja bila je državna prvakinja tadašnje Jugoslavije.Tu je ljubav prenijela na sestru Delilu, a onda i na mene, priča za 24sata Amina Kajtaz na bazenima Mladost, samo nekoliko minuta prije treninga.

Kaže da se navikla na ranojutarnje treninge, niske temperature i skakanje u hladnu vodu, no rekordi se neće oboriti sami. One mamine oborila je 'davnih dana', a kako bi ostvarila još bolje rezultate preselila se u Zagreb.

  • "U Mostaru nismo imali nikakve uvjete za treniranje. Tamo sam plivala u 12,5 metarskom bazenu do 17. godine i nisam mogla razviti nikakvu bazu koja je bitna u plivanju. Kad ste mlad plivač trebate 'naplivavati' puno kilometara, do 50 km tjedno, što je dosta. Ja sam sve to nekako preskočila i razvila u kasnijim godinama. Uvijek ću kaskati zbog toga, ali uspjela sam nekako popuniti tu rupu" - govori Amina, rekorderka na 50, 100 i 200 metara za 24sata.
  •  

Nikada nije pretjerano razmišljala o Hrvatskoj, zbog loših uvjeta u BiH htjela je otići bilo gdje, ali tadašnji trener dubrovačkog Juga, Borut Petrić ju je primijetio na natjecanju u Sarajevu. Odlučila je ostaviti sve i posvetiti se plivanju kako bi ispunila krajnji cilj i otišla na Olimpijske igre, što se na kraju i dogodilo.

"Bila sam primorana odrasti brže od svoje generacije jer sam u najljepšim godinama morala napustiti svoju obitelj i prijatelje. Sestra je prvih pola godine živjela sa mnom u Dubrovniku. Nisam znala oprati odjeću niti kuhati, tako da mi je puno pomogla - govori Amina kojoj je obitelj uvjerljivo najveća podrška pogotovo kada je teško uskladiti dva fakulteta i treninge, kada joj se ne da, kad treba otplivati najbolje što može".

Nikad ne gledaj poraz kao loše iskustvo, nemoj se uzdizati u visine kad pobijediš, mamine su riječi koje Amina ponavlja prije svakog bitnog natjecanja. Unatoč tome što je dobila hrvatsku putovnicu, Kajtaz nije htjela otkriti razmišlja li plivati pod našom zastavom.

"To me često pitaju, ali želim to zadržati za sebe. Trenutačno plivam za BiH", rekla je za 24sata višestruka rekorderka te objasnila kako je osim loših plivačkih uvjeta, financiranje u plivanju uvijek tabu tema.

"Zbog nepopularnosti samog sporta, nitko ne želi ulagati, sponzori se ne mogu 'proslaviti' kao u nogometu, ali ako želite nešto svim srcem, to ćete i napraviti", govori Amina koja je upravo zbog toga posebno aktivna na društvenim mrežama gdje ju prati više od 12 tisuća obožavatelja.

  • "Promoviram sebe jer mi pomaže zbog financijske situacije. Stvarno imam dosta sponzora iz BiH i Hrvatske koji mi pomažu", priča Kajtaz koja je rođena u obitelji sportaša. Njezin otac, poznati je nogometaš Sead Kajtaz, a Amina nam priznaje kako se od malih nogu mora 'nositi' sa slavnim prezimenom.
  •  
  • "Svakako mi je pomoglo prezime u karijeri, zvučno je, pogotovo starijim generacijama. To je bila stvarno genijalna generacija nogometaša. Uvijek se nađe neki lijepi kompliment", govori mlada plivačica koja i sama uživa gledajući stare snimke tatinih utakmica. Brzinu i tehniku, kaže, sigurno je naslijedila od njega, a ljepotu od majke.

    Iako se svakodnevno nosi sa stereotipima poput onih da plivanje nije ženski sport, da će zbog njega imati široka i nabijena ramena, Amina je proglašena najljepšom sportašicom u Riju 2016. godine te preuzela titulu Antonije Mišure, najljepše na Olimpijskim igrama u Londonu, četiri godine prije.

  • "Na početku me smetalo što su me prvo okarakterizirali izgledom, a onda talentom i radom, no navikla sam se na to. To je jedan lijepi epitet, ali sigurna sam da u Rio ne bih došla da se nisam dobro pomučila u vodi", priča Kajtaz te dodaje kako je ceremonija otvaranja Olimpijskih igara jedno od najljepših sjećanja koje ima.

    "Izašli smo na Marakanu, zaista nevjerojatan osjećaj. Nikad nisam vidjela tako veliki stadion i toliko ljudi", rekla je Amina koja se imala priliku i fotografirati s Usainom Boltom, Rafaelom Nadalom i brojnim drugim svjetski poznatim sportašima.

    Ove godine, Amina se borila i za titulu Miss sporta 2020. godine. I pobijedila.

  • "Dobila sam poziv. Odbila sam na prvu, radi OI pa su me ponovno zvali nakon otkazivanja. Pristala sam s obzirom na to da nemamo nekih važnih natjecanja u narednoj sezoni", govori skromna Amina za 24sata koja je nova Miss sporta Hrvatske.