Ljubičić okrunio tjedan karijere naslovom!

ivan ljubičić

Ljubičić je u finalu slavio nakon dva sata i sedam minuta igre, te upisao četvrtu pobjedu u 11. dvoboju protiv bivšeg prvog, a trenutno osmog tenisača svijeta. Očito je da Ljubičiću odgovara igrati protiv Roddicka u Kaliforniji, budući da ga je pobijedio i u Carsonu, u predgrađu Los Angelesa, u Davis Cup dvoboju 2005. godine.

Doduše, Roddick ga je svladao na ovom turniru u Indian Wellsu, u četvrtfinalu 2007. godone, ali ovo je bio puno važniji dvoboj.

Nakon pobjeda protiv Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, Ljubičić je i u finalu prezentirao još jednu vrhunsku predstavu, te skinuo i treći Top 10 skalp na ovome turniru.

Meč su odlučivale nijanse, a gledatelji na središnjem stadionu u Indian Wellsu, drugom najvećem na svijetu (16.000 gledatelja), mogli uživati u vrlo kvalitetnom i dramatičnom dvoboju u kojem se nije dogodio niti jedan break. Roddick je igrao odlično, a Ljubičić još bolje! Kao i protiv Nadala, Ivan je najbolju, zapravo, briljantnu igru ostavio za tie-break, odnosno dva tie-breaka.

Ljubičić je krasno otvorio meč, s 0-40, tri vezane break-lopte već u prvom gemu. No, Roddick se izvukao, kao što se u istoj situaciji izvukao i Ivan tri gema kasnije. U 10. gemu je Roddick stigao do set lopte, koju je još ovoga tjedna 26. tenisač svijeta izvukao s izravnim poenom iz servisa.

U drugom setu je Roddick jedini imao break šanse, dvije break lopte, u devetom gemu. Obje je Ljubičić spasio sa servis-winnerima, i obje je servirao u Amerikančev forhend.

Tie-breakovi su ponudili vrhunac drame i vrhunac Ivanove kvalitetne igre. U prvom je slavio sa 7-3, uz dva mini-breaka i držanje svog servisa tijekom cijelog gema. Posebno je važno napomenuti da je zadnja tri poena na svom servisu osvojio nakon drugog servisa.

Gotovo ista priča ponovila se i u drugom tie-breaku. Ivan je uz dva mini-breaka stigao do 6-2, četiri vezane meč-lopte. Promašio je prvi servis, a onda je opalio i drugi punom snagom i napravio dvostruku pogrešku. U sljedećm poenu je zaustavio igru nakon Roddickovog drugog servisa i zatražio provjeru lopte tehnologijom oka sokolova. No, Roddickova lopta držala je crtu, pa je Amerikanac smanjio na 6-4, a uskoro i na 6-5.

Srećom, Ljubičić je imao snage za još jedan izravni poen iz servisa, realizirao je četvrtu meč loptu i ostvario najveću pobjedu u karijeri!

Ljubičić je meč okončao sa 21 asom (13 u prvom setu) i 43 izravna poena, Roddick ih je imao 28. Hrvatski tenisač napravio je 13 neforsiranih pogrešaka više, ali je, baš kao i protiv Đokovića i Nadala, najbolje servirao kada je bilo najvažnije. Definitivno je odigrao najbolji tenis u karijeri na ovom turniru u Indian Wellsu, bolji i nego u razdoblju kada je bio treći tenisač svijeta.

Roddicku je ovo bio 47. finale karijere. Ostao je na 28 osvojenih naslova, od kojih četiri na Masters 1000 turnirima. Sva četiri osvojio je na sjevernoameričkom kontinentu, dva puta u Cincinnatiju, te po jednom u Miamiju i Montrealu. Propustio je priliku postati tek četvrti tenisač u povijesti koji je osvojio sva četiri ATP Masters 1000 turnira na sjevernoameričkom kontinentu. To su učinili Amerikanci Andre Agassi i Michael Chang, te dva puta Švicarac Roger Federer.

Ljubičiću je, pak, ovo bio četvrti ATP Masters 1000 finale u karijeri. U Madridu i Parizu 2005. godine, odnosno u Miamiju godinu dana nakon toga, ostao je kratkih rukava, ali je ovoga puta otišao do kraja. Postao je prvi tenisač strariji od 30 godina koji je osvojio ovakav turnir nakon Andrea Agassija, koji je slavio u Cincinnatiju 2004. godine kao 34-godišnjak.

Hrvatska je, pak, 17 godina nakon trijumfa Gorana Ivaniševića (ukupno dva naslova u karijeri) u Parizu 1993. godine, opet dobila pobjednika na jednom ATP Masters 1000 turniru. 

ATP Indian Wells, finale:

Ljubičić (20) – Roddick (7) 7-6(3), 7-6(5)

TOTALSPORT