Najavljeno nekoliko novih avio linija za Mostar, ali i nova gradska bus linija

Najavljeno nekoliko novih avio linija za Mostar, ali i nova gradska bus linija
Fena

"Opstanak i razvoj Međunarodne zračne luke Mostar jedan je od ključnih faktora za oporavak, odnosno revitalizaciju gospodarstva, povećanje investicija, a time i poboljšanje kvalitete života", kazao je u izjavi za Fenu ravnatelj ove zračne luke Ivan Ljubić.

"Potencijal tržišta nedvojbeno postoji te s radošću iščekujemo uspostavu 'zračnog mosta' koji će uz niske cijene karata vratiti 'stare' turiste, ali privući i nove, te omogućiti svim žiteljima, našim građanima i široj društvenoj zajednici jeftine karte, odnosno letove na više destinacija u Europi", istaknuo je on govoreći o sastanku u Budimpešti s predsjednikom Wizz Air Group Robertom Careyem gdje je dogovoren nastavak kontinuiranog rada na otvaranju linija iz Mostara.

S dolaskom nove turističke sezone dogovoreni su redoviti sezonski letovi za Düsseldorf, a uskoro bi trebale započeti i charter operacije iz Poljske, Mađarske, Italije i Jordana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letovi Dusseldorf - Mostar trebali bi se provoditi od 30. lipnja do 28. kolovoza ove godine, a čarter letovi iz Italije (Palermo i Catanija) od 31. srpnja do 3. rujna, letovi iz Amanna (Jordan) od 3. svibnja do 1. rujna, te letovi na relaciji Katowice – Mostar od 21. lipnja do 30. rujna.

Tim povodom bit će uspostavljena i bus linija koja će povezati grad sa zračnom lukom. Tako iz zračne luke navode kako će nova bus linija prometovati dok budu trajali letovi za Dusseldorf. Linija će imati oznaku 29, a polazna stanica je vrh Avenije. Odatle će polaziti četvrtkom u 7:30, a iz zračne luke tim danom u 10:15 sati.

Ova linija će prometovati sa vrha Avenije i nedjeljom u 17:35 sati, a iz zračne luke u 19:55 sati. Bus će prolaziti kroz Španjolski trg, a cijena jednosmjerne karte je 2,10 KM.

"Imamo još mnogo upita, ali ne i konfirmacija iz ostalih gradova odnosno destinacija iz Italije, Španjolske, Irske te očekujemo uspješnu sezonu i oporavak Zračne luke Mostar", naglasio je Ljubić.

Navodi kako je prvi korak za oporavak poslovanja mostarske zračne luke oživljavanje dosadašnjeg tržišta odnosno čarter letova vezanih za Međugorje i vjerski turizam.

Drugi je dugoročni korak, kako kaže, provođenje modela poslovanja koji funkcionira i koji je već dokazan u Europi, regiji ali i kod nas. Riječ je o Low cost carrier, odnosno niskobudžetnom prijevozniku (LCC) i operativnom modelu poslovanja koji je orijentiran na manje regionalne zračne luke, a koje na taj način postaju prepoznatljive u svijetu čime im se iskorištenost znatno povećava.

LCC su najveći zračni prijevoznici u Europi, a kako ističe Ljubić, dokazali su da ljudi putuju i otkrivaju nova odredišta ukoliko su cijene tih putovanja dovoljno niske.

Govoreći o povezivanju Mostara sa Zagrebom, Ljubić je naglasio da redovna linija dva do tri puta tjedno mnogo košta, te da bi cijena karte za takav let, čak i uz subvencije ili poticaj, bila izrazito skupa. Ipak je istaknuo nadu da će se dolaskom LCC-a razmatrati povezivanje sa Zagrebom, ali i s drugim europskim destinacijama, odnosno svjetskim čvorištima.

Dodaje kako, za razliku od nekih drugih zračnih luka u BiH gdje cijele godine osim turista dolaze i drugi putnici, Mostar nije mnogoljudna regija u kojoj gravitira veći broj ljudi.

"Potencijalni broj putnika je nedovoljan za avionske prijevoznike da se odluče za uspostavu redovnih linija bez subvencioniranja. Međutim, Međunarodna zračna luka Mostar je sezonska zračna luka i to prvenstveno želimo iskoristiti", ustvrdio je Ljubić kazavši kako ova zračna luka ima ogroman potencijal kojeg treba iskoristiti za društveni i gospodarski razvitak grada Mostara, Hercegovine i cijele BiH.

"Uz povoljne meteorološke klimatske uvjete većim djelom godine, air traktore i bazu za gašenje požara koja bi bila u Međunarodnoj zračnoj luci Mostar, produljenje radnog vremena i uspostavu 'druge' smjene, ova zračna luka može postati alternativna aerodromima u Sarajevu i Tuzli na koje često, zbog vremenskih neprilika, ne mogu slijetati zrakoplovi", mišljenja je Ljubić.