Ljubičić izdržao dvodnevni maraton!

Bez obzira na ozljedu međurebrenog mišića koja ga i dalje smeta, a vjerojatno i umor kojeg je teško izbjeći, Ivan Ljubičić pronašao je put da u četiri sata i 37 minuta kroz dva dana proslavi 6:2, 6:7(8), 4:6, 6:2 i 10:8 protiv opasnog Mardyja Fisha. O Amerikančevom nastupu dovoljno će reći da je imao 79 winnera i 40 neforsiranih pogrešaka, bez ustručavanja da napadne kad god je za to imao priliku, no njegov glavni problem bio je s druge strane mreže.

Ivan je odigrao još bolje i s ukupno 72 winnera i 34 neforsirane izborio treće kolo, u kojem će se u subotu sresti s ljevorukim Brazilcem Thomazom Belluccijem. Nakon više od četiri i pol sata protiv Fisha, makar kroz dva dana, sigurno je da protiv Brazilca neće biti lako, no nadajmo se da će Ivan biti dovoljno spreman za izazov uoči kojeg neće imati puno vremena za odmor.

Meč koji je počeo u četvrtak kasno popodne i nakon toga dvaput bio prekidan zbog kiše je, podsjetimo, na koncu prekinut zbog mraka nakon drugog seta, a nastavak dan kasnije je prvo donio bolje vijesti za Amerikančeve navijače. Fish je osvojio treći set uz ključni break u desetom gemu, kod vodstva od 5:4, kapitaliziravši pristup koji je u tom dijelu meča bio puno agresivniji od Ivanovog.

No, iako tim trećim setom nije mogao biti zadovoljan, drugi hrvatski reket nije potonuo u nastavku meča. U četvrtoj dionici vratio se u velikom stilu, napravivši najvažniji dio posla s dva breaka u bijegu do 4:1, pa držanjem servisa za 5:1 s dvije spašene vezane break-lopte (15:40).

Otvaranje petog seta nije bilo dobro za Ivana, ali loše vijesti brzo su zamijenjene boljima. Fish je breaknuo već u drugom gemu i poveo s 2:0, no Ljubo je ekspresno uzvratio i ostao čvrst do završnice seta, pa i u gemovima kada se našao dva poena do poraza - kod vodstva od 5:4 i 6:5 Amerikanac je bio na 15:30, dalje nije mogao.

Break odluke dogodio se kod 8:8, a nakon što je osigurao tu veliku prednost, 14-postavljeni hrvatski adut nije popustio u prilici da dovrši meč. Servis za pobjedu prošao je bez ikakvih problema, a koliko je Ivanu ovo značilo, pokazale su emocije koje nije skrivao. Nije mu, naravno, bila prva ovako teško izborena pobjeda u karijeri, ali svaka vrijedi puno.

Roland Garros, tenisači, drugo kolo: Ljubičić (Hrvatska, 14) - Fish (SAD) 6:2, 6:7(8), 4:6, 6:2, 10:8.

sportnet.hr