Livnjak Filip Mihaljević osvojio povijesnu zlatnu medalju za hrvatsku atletiku

Filip Mihaljević

Hrvatski atletičar Filip Mihaljević osvojio je zlato u bacanju kugle na Europskom prvenstvu. Slavio je s 21.88, najboljim hicem sezone. U finalu je čak pet puta iz šest pokušaja prebacio 21 metar i pomeo konkurenciju te postao prvi hrvatski bacač kugle s europskim zlatom.

"Mihaljević je rođen u Livnu 1994. godine, a u mladosti se bavio nogometom u lokalnom Troglavu. Kasnije je otkrio talent u bacačkim disciplinama i prvo se počeo baviti diskom, a onda se posvetio kugli i postao najbolji hrvatski bacač kugle", piše Index.

Dosad mu je u karijeri najveći uspjeh bila svjetska bronca sa Svjetskog dvoranskog prvenstva iz Portlanda 2016. godine. Prošle godine je hrvatski rekorder osvojio i broncu na Europskom dvoranskom prvenstvu. Rezultat karijere bacio je u Karlovcu prošle godine (21.94 m).

Druga medalja za Hrvatsku u jednom danu, Mihaljević ostavio konkurenciju za pola metra

Drugo mjesto u finalu u Münchenu osvojio je Srbin Armin Sinančević s 21.39 m, a bronca je otišla Čehu Tomašu Staneku s rezultatom 21.26 m. 

U jutarnjem dijelu programa prvog dana Europskog prvenstva hrvatska maratonka Matea Parlov Koštro je osvojila srebrno odličje u maratonu s vremenom 2:28.42 sati, a za pobjednicom Poljakinjom Aleksandrom Lisowskom zaostala je šest sekundi. U utorak od 21 sat u finalu diska natječu se Sandra Perković i Marija Tolj.

Prvo muško zlato za hrvatsku atletiku

Od stjecanja statusa samostalne države, hrvatskoj atletici su zlata s europskih prvenstava donosile samo atletičarke - Sandra Perković ima niz od pet uzastopnih naslova europske prvakinje u bacanju diska, a Blanka Vlašić je europsko zlato na otvorenom osvojila 2010. u Barceloni.

Osim Mihaljevića, u konkurenciji atletičara europska odličja na otvorenom su osvajali još samo Siniša Ergotić, srebro u skoku u dalj 2002. u Münchenu te Branko Zorko na 1500 metara 1994. u Helsinkiju. Kod atletičarki Sara Kolak ima broncu u bacanju koplja (Amsterdam 2016.), Ana Šimić u skoku u vis (Zürichu 2014.), a prvo europsko srebro je u jutarnjem dijelu programa osvojila Parlov Koštro.a