Lana ustane u šest, ode na trening, zatim u školu, pa ponovno na trening, odriče se dok njezine prijateljice izlaze

Lana Pudar
Orka

Lana Pudar, 14-godišnja plivačica iz Mostara, prije nekoliko dana oduševila je regiju na plivačkom mitingu u Zagrebu "MLADOST 2020." Naime, Lana je u disciplini delfin oborila rekord star 11 godina. Ponosni su na nju brojni Mostarci ovih dana, a naročito u njezinom klubu Orka.

"Rezultat koji je Lana postigla svima je zapeo za uho. No, prije svega moram istaknuti kako je riječ o jednoj odličnoj učenici. Lana je uvijek među učenicima generacije i to je ono što ovaj uspjeh čini još slađim. Ona je višestruka državna prvakinja u svim kategorijama u kojima je do sada plivala, a i rekorderka je u gotovo svim disciplinama. Rezultat koji je Lana postigla u Zagrebu lansira je u sam vrh europskog, a ne bojim se reći i svjetskog plivanja u njezinom uzrastu. No, svjedoci smo da jako puno talenata u raznim sportovima imaju odlične rezultate u tim godinama, pa jednostavno nestanu. Stoga mi ovaj rezultat vidimo kao jednu stepenicu u konačnom cilju prema kojem zajednički svi idemo. Nadam se da ćemo svi imati dovoljno strpljenja, znanja, sreće, volje i da će nas poslužiti zdravlje da od nje dobijemo njezin maksimum", kaže za hercegovina.info predsjednik Kluba vodenih sportova Orka Damir Đedović.

Vrhunski rezultat postignut je iz ne baš bajnih uvjeta.

"Mi naše treninge radimo na Sveučilištu u Rodoču, gdje je riječ o 25-metarskom bazenu. Svima je dobro poznato da u Mostaru nemamo zatvoreni olimpijski bazen. Ljeti odemo na gradski bazen i tu radimo treninge. No, to nas ne sprječava da radimo jako i da se ne trudimo. Upravo ovaj Lanin rezultat i rezultati naših drugih plivača su dokaz da se upornim, programiranim i planiranim radom može nadoknaditi i taj infrastrukturalni nedostatak koji je evidentan po pitanju plivanja u gradu Mostaru. Zasigurno na ovome ne mislimo stati. Nadam se da će nadležne institucije sve ovo prepoznati pružiti neophodnu podršku da bi se ovakvi rezultati nastavili."

Plivačice iz brojnih drugih zemalja svih ovih godina nisu se mogle približiti rekordu.

"Jedanaest godina se nitko nije mogao približiti se rekordu i onda dođete iz Mostara sa Sveučilišnog bazena i uradite nešto što oni iz 25 drugih država nisu mogli uraditi."

No, Đedović kaže kako su planovi još veći.

"Sport je čudan. Ukoliko se opustite nakon uspjeha sve se može srušiti. Mi ne mislimo ponavljati ovaj uspjeh, mi ga želimo nadmašiti. Imamo znanje, mogućnost i talenat."

Zanimljivo, Lana je iza sebe na drugom mjestu ostavila još jednu Mostarku, Aminu Kajtaz.

"Amina je također registrirana u našem klubu, zbog reprezentacije. To je samo dokaz koliko je Mostar talentirana sredina. Na prva dva mjesta ste imali dvije Mostarke, u jednoj od najatraktivnijih disciplina. To što je ovaj put napravila Lana, ne znači da sljedeći put neće Amina."

Obje su kćeri bivših nogometaša, Lana bivšeg vratara Veleža Velibora Pudara, a Amina Seada Kajtaza proslavljenog nogometaša istog kluba.

"To je dokaz, da osim talenta morate imati i te neke genetske predispozicije i uz sve to kvalitetan rad. Ovo sve što se s Lanom radi je dio jednog procesa dvo-olimpijskog ciklusa koji je krenuo prije par godina. Iza ovog stoji jedan težak i mukotrpan rad, a svatko na kraju vidi samo otplivano vrijeme. Veliko je i odricanje. Lana ustane u 6 sati, ode na trening, zatim u školu, pa na suhi trening. Njezine prijateljice izlaze dok je ona natjecanju, treningu ili pripremama. No, to je put koji je ona izabrala. To je ogromni teret. Lana raste, ali i mi uz nju."

Damir Đedović kaže kako u klubu ima još Amina i Lani.

"Imamo jako puno talentirane djece koji su odlični. Imamo jednu djevojčicu koja u uzrastu do 8 godina pravi bolje rezultate nego Lana u svoje vrijeme. No, ponavljam da to ne znači ništa. To su varijabilne stvari, tko zna što će biti za dvije godine. I s Lanom ćemo tek za dvije godine imati pravu sliku. Ovi rezultati njoj trasiraju put prema najboljim svjetskim Sveučilištima u svijetu na kojima će ona osigurati svoju egzistenciju, a to nam je krajnji cilj."

Predsjednik Orke dodaje i kako osim njegovog kluba Mostar ima još dva jednako dobra.

"Imamo PK Zrinjski i PK Velež. Tu također ima jako puno talentiranih plivača. Ovaj rezultat može biti putokaz svima da se i iz Mostara može uspjeti, da se ne mora nužno tražiti sreća negdje drugo", zaključio je Đedović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.