LANA PUDAR VRAĆA SE U BAZEN Slijede nastupi na Svjetskom kupu i Europskom prvenstvu

LANA PUDAR VRAĆA SE U BAZEN Slijede nastupi na Svjetskom kupu i Europskom prvenstvu
KVS Orka

Naša najbolja plivačica Lana Pudar poslije fenomenalnih rezultata koje je postigla u ovoj godini postavši juniorska prvakinja i dvostruka viceprvakinja Europe, kao i prva plivačica iz naše države koja je isplivala A olimpijsku normu, s kojom je kao jedna od najmlađih plivačica nastupila na ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju, nakon više od tri mjeseca natjecateljske stanke ponovno se vraća u bazen. Naime, Lana se već nekoliko dana nalazi u ruskom gradu Kazanu, gdje će sudjelovati na dva reprezentativna natjecanja, na kojima će nastupiti najbolji svjetski plivači.

Prvo će u razdoblju od 28. do 30. listopada nastupiti na 2021 FINA Swimming World Cup, koji se održava u organizaciji svjetske plivačke federacije FINA. Riječ je o natjecanju koje okuplja najbolje plivače svijeta. Ovogodišnja serija svjetskog kupa organizira se u 4 grada, u Berlinu, Budimpešti, Dohi, a zadnja stanica je Kazan, gdje će nastupiti i naša Lana. Na seriji svjetskog kupa ove godine nastupile su neke od najboljih svjetskih plivačica, poput osvajačica zlatne i srebrene medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju u disciplini 100 metara delfin Kanađanke Maggie MacNeil i Australke Emma McKeon, višestruke olimpijske i svjetske prvakinje Nizozemke Ranomi Kromowidjojo, olimpijske i svjetske prvakinje Australke Kyle Chalmers, kao i mnoge druge osvajačice europskih, svjetskih i olimpijskih odličja, što nam svakako govori da će Lana imati paklenu konkurenciju na ovom takmičenju.

Nakon nastupa na Svjetskom kupu Lana će u razdoblju od 2. do 7. studenog nastupiti na svom prvom seniorskom prvenstvu Europe na 25 metarskim bazenima, koje se također održava u ruskom gradu Kazanu. Kao dio bosansko-hercegovačke reprezentacije koju pored Lane čine Emir Muratović, Nikola Bjelajac, Jovan Lekić i Adi Mešetović, Lana će nastupiti u svoje najjače tri discipline 50, 100 i 200 metara delfin. 

Glavna trenerica reprezentacije na ovom prvenstvu je trenerica KVS „Orka“ iz Mostara, a ujedno i Lanina trenerica Alena Ćemalović. Na ovom prvenstvu nastupit će najbolje plivačice i plivači Starog kontinenta i bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se Lana snaći u seniorskoj konkurenciji, poslije višemjesečne natjecateljske stanke.

U kratkom razgovoru sa Laninom trenericom Alenom Ćemalović saznali smo da Lanu do kraja godine čeka i nastup na svjetskom seniorskom prvenstvu koje će se održati od 16. do 23. prosinca u Abu Dhabiju (UAE). Što se tiče očekivanja sa svjetskog kupa i europskog prvenstva, Ćemalović nam je rekla da je još uvijek početak sezone, da su iza Lane vrlo teški treninzi i da će Lana oba ova natjecanja odraditi iz punog treninga. Trenerica Ćemalović nam je rekla da će nastupi na ovim natjecanjima Lani puno značiti za sve ono što je očekuje u narednom razdoblju. 

"Poslije vrlo napornog i intezivnog razdoblja od Laninog isplivavanja A olimpijske norme, europskog zlata, nastupa na Olimpijskim igrama, ali i nesretne ozljede noge koju je imala, morali smo se dobro odmoriti od plivanja i treninga. Iskreno, odmor joj je bio potreban više sa psihičkog, nego li sa fizičkog aspekta. Ipak je to bio jedan vrlo intezivno razdoblje za jednu djevojčicu od svega 15 godina. Lana je upisala i prvi razred mostarske Druge gimnazije, tako da smo morali napraviti i novi raspored treninga, prilagoditi ga Laninim školskim obavezama i sve nam je to pomalo predstavljalo opterećenje. Naročito, jer smo opet dobar dio vremena zbog neadekvatnih uvjeta u svom gradu morali provesti na bazenima van Mostara. Ali opet, sve smo to uz maksimalno razumijevanje Laninih profesora i menadžmenta Lanine škole uspjeli organizovati i uskladiti, tako da smo sa pripremama za novu plivačku sezonu krenuli početkom devetog mjeseca. Treninzi u prethodnom razdoblju bili su vrlo teški, tako da su ruke i noge još pomalo teške, ali to nikako ne znači da na ova natjecanja idemo rekreacijski. Sigurna sam da će Lana dati svoj maksimum, jer ona drugačije i ne zna plivati, te da će postići vrlo dobre rezultate“, rekla nam je Lanina trenerica Alena Ćemalović.