KONTROLA Bh. plivač pozitivan na doping testu

Doping
Anadolija

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je od plivača Fatiha Tahirovića prikupila uzorak urina za doping kontrolu izvan natjecanja, te je tom prilikom u uzorku pronađena zabranjena supstanca 'Vilanterol' koja se nalazi na Listi zabranjenih sredstava Svjetske antidoping agencije (WADA - e) za 2020. godinu, u grupi 'S3. Beta-2 agonisti', zabranjenih na natjecanju i izvan natjecanja. Plivački savez Bosne i Hercegovine je Tahiroviću izrekao kaznu zabrane nastupanja i sudjelovanja na natjecanjima u trajanju od četiri mjeseca.

Vilanterol je dugodjelujući muskarinski antagonist. Veže se na beta-2 receptore i uzrokuje opuštanje i širenje mišića u disajnim putevima, što omogućava lakše disanje. Ukoliko se primjenjuje redovno, vilanterol pomaže u održavanju prohodnosti disajnih puteva. Također, poboljšava disanje i umanjuje pogoršanje simptoma kod bolesnika sa COPD-om (kronična opstruktivna plućna bolest) i astmom.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine apelira na sve one sportaše koji koriste lijekove kao terapiju propisanu od strane nadležnog liječnika da obrate pažnju na važeću Listu zabranjenih sredstava ('Službeni glasnik BiH' broj 80/19), te podsjeća da su sportaši osobno odgovorni za sve ono što unose u organizam.

S ciljem očuvanja zdravlja sportaša i čistog sporta, Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, u uvjetima pandemije COVID-19, poduzima sve aktivnosti i mjere kako bi sportaši bili redovno testirani i time ispunili međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine preuzete ratificiranjem međunarodnih konvencija i Zakona o sportu u BiH.

Pozivaju sve sportaše na maksimalan oprez i poštivanje mjera nadležnih epidemioloških službi i institucija u vezi sa korona virusom COVID-19, navodi se na stranici Agencije.